Michelin rozdával hvězdy 2018. Šéfkuchař Brase požádal o vyškrtnutí

Restaurace Christophe Bacquié à l’Hôtel du Castellet

Autor: stars24.cz

6. února 2018 5:43

Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků. Mezi oceněnými je také více šéfkuchařů původem ze zahraničí. Nejprestižnějších, tedy tříhvězdičkových, restaurací je nyní v zemi 28. Nově se mezi ně zařadily restaurace vedené šéfkuchaři Christophem Bacquiém a Marcem Veyratem. Sedmašedesátiletému Veyratovi se to podařilo již potřetí.

aopak letos Michelin poprvé vyškrtl ze seznamu šéfkuchaře Sébastiena Brase, a to na jeho vlastní žádost, kterou zdůvodnil tím, že dlouholeté tříhvězdičkové ocenění jej vystavuje příliš velkému tlaku. Někteří šéfkuchaři už v minulosti kvůli očekávané či realizované ztrátě hvězdičky spáchali sebevraždu.

Přítomnost v průvodci je ale jinak pro drtivou většinu šéfkuchařů nejvyšší metou - kromě prestiže se projeví i zvýšením obratu zhruba o 80 procent v průběhu pouhých tří let. Naopak ztráta hvězdy, zejména té jediné, která představuje i opuštění průvodce, bývá pro podniky nepříjemná, někdy až katastrofální, třeba i s téměř stoprocentním úbytkem klientely. Ani letos tvrdému ortelu řada restaurací neušla, včetně podniku Aphrodite v jihofrancouzském Nice, který nabídl do svého repertoáru menu s hmyzem, což možná u inspektorů Michelinu vyvolalo rozpaky.

Nových dvouhvězdičkových podniků je pět, celkově 85. Je mezi nimi i restaurace Paloma spojovaná s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem, která si "dvojtrofej" pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho udržuje od roku 2016.

Jednohvězdičkových restaurací je 508, z toho nově 50, včetně 18 v pařížské aglomeraci. Drtivou většinou oceněných nováčků v této kategorii jsou šéfkuchaři ve věku od 30 do 40 let.

Nejvíce oceněných mezi zahraničními šéfkuchaři jsou zástupci Japonska. Dva mají dvě hvězdy a po jedné další dva, včetně Rjunosukeho Naitóa v pařížské restauraci Pertinence. Michelinskými hvězdami se pyšní také šéfkuchaři z Dánska, Kanady, Libanonu a Řecka. Nejmladším dvěma francouzským šéfkuchařům je teprve 27 let. Pouze jedna žena vede tříhvězdičkovou restauraci: je jí Anne-Sophie Picová, která převzala záštitu nad nejnovějším vydáním průvodce.

Dnešní slavnostní ceremonie začala tím, že pořadatelé vzdali hold nedávno zesnulému Paulu Bocuseovi, jednomu z nejznámějších šéfkuchařů světa. Bocuse, podle odborníků "guru moderní gastronomie" nebo "papež francouzské kuchyně", zemřel v lednu ve věku 91 let. Restauraci dlouholetého držitele tří michelinských hvězd L'Auberge du Pont de Collonges všechny tři trofeje zůstaly i v nejnovějším průvodci.

Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 9. února. Loni vyšel v 52.000 výtiscích, což je třetina oproti nákladu ještě před několika lety. Naopak mnohomilionové návštěvy zažívá průvodce v elektronické podobě.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku"; jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři.

Témata: ocenění Michelin