Významný objev přepisuje dějiny! Prales ukrýval tisíce mayských staveb

Mayský chrám Velkého jaguára, Guatemala

Autor: stars24.cz

5. února 2018 0:52

Desítky tisíc dosud neznámých staveb mayské civilizace, včetně pyramid a paláců, objevil mezinárodní tým vědců pomocí laserové technologie LIDAR na severu Guatemaly.

Podle archeologa Thomase Garrisona z Ithaca College v americkém státě New York, který se na využívání technologie LIDAR specializuje, objev přepíše dějiny civilizace středoamerických indiánů. Ta se začala vyvíjet před zhruba 3000 lety a vrcholu dosáhla v letech 250 až 900 našeho letopočtu. V 16. století většinu mayského území dobyli španělští kolonizátoři.

LIDAR využívá laserového paprsku a umožňuje objevit struktury, které se nacházejí pod bujnou vegetací. Díky této technologii se podařilo najít více než 60.000 dosud neznámých domů, paláců, ulic, zavlažovacích kanálů, hradeb a dalších staveb, které vybudovala civilizace Mayů.

Nový objev podle Garrisona dokazuje, že mayská civilizace vytvářela města hustěji osídlená, komplexnější a více propojená, než se doposud myslelo.

Na rozdíl od jiných civilizací, jejichž pole a stavby zničily kultury, které přišly po nich, v případě Mayů zůstala značná část uchována právě díky vegetaci, která ji léta před zraky lidí ukrývala, vysvětlil Garrison. V turisty vyhledávaném mayském městě Tikal se dokonce podařilo objevit dosud neznámou pyramidu, o které si vědci dříve mysleli, že je to malý kopec.

Témata: guatemala Mayové věda