Na dovolenou na Slovensko: Kdy to bude letos možné?

Bratsilava, Slovensko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. května 2020 13:27

Kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem prodloužilo Slovensko do 27. května. Země od poloviny března až na výjimky neumožňuje vstup cizincům. Bude poté možné vydat se do země na dovolenou?

Od 1. května Slovensko uvolnilo pravidla pro cestování studentů do Česka, Maďarska, Polska a Rakouska, při návratu už nemusejí nastoupit do karantény.

Český premiér Andrej Babiš ve středu řekl, že hranice se Slovenskem (a Rakouskem) by se mohly otevřít 8. nebo 15. června. Plánované otevření hranic se by ale ještě mohla komplikovat epidemiologická situace v Německu, které s Rakouskem plně otevře hranice v půlce června.

První případy koronaviru úřady na Slovensku oznámily na začátku března, tedy ještě za předchozí vlády. Slovensko mělo v posledních třech týdnech jen malý počet nových potvrzených případů koronaviru.

Například ve čtvrtek přibyli tři nakažení. Celkově téměř pět a půl milionová země dosud zaznamenala 1480 infikovaných, z nichž tři čtvrtiny se již vyléčily a 27 lidí s koronavirem zemřelo.

Témata: Slovensko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)