Denní nárůst nakažených: Obří skok v Rusku, už je druhé na světě

Zdravotníci z Federal Clinical Center of Higher Medical Technologies v Moskvě (Rusko, 11. května 2020). 5

Autor: stars24.cz, ČTK

12. května 2020 20:58

Rusko se dnes v počtu potvrzených případů nákazy koronavirem stalo podle americké Univerzity Johnse Hopkinse druhou nejhůře postiženou zemí po Spojených státech, které dosud zaznamenaly na 1,35 milionu nakažených. V Rusku se k dnešku potvrdilo 232.243 případů, čímž země odsunula na třetí příčku dosud druhé Španělsko a třetí Británii. Ta je s více než 32.000 úmrtími druhá na světě po USA v počtu zemřelých lidí s covidem-19, následovaná Itálií a Španělskem.

V Rusku přibylo za poslední den 10.899 případů nákazy, což je mírný pokles oproti pondělí, kdy to bylo rekordních 11.656 případů. Počty nově nakažených za den už od 3. května stále přesahují 10.000, i přesto oznámil v pondělí prezident Vladimir Putin začátek postupného uvolňování omezení. Koronavirem se nakazil i prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Mírné zlepšení epidemické křivky zaznamenaly Spojené státy, kde dva poslední dny po sobě zemřelo podle Hopkinsovy univerzity za den méně než 900 lidí s covidem-19; za poslední den to bylo 830 úmrtí, o den dříve 776 úmrtí. Celkem v USA zemřelo na 80.700 nakažených.

Mírný denní nárůst nových případů nákazy i úmrtí s covidem-19 oznámilo Španělsko, kde za den zemřelo 176 pacientů s koronavirem a přibylo 426 potvrzených případů nákazy. Obě čísla jsou o pět desítek vyšší než o den dříve, v pondělí byl ale denní nárůst úmrtí nejnižší od 18. března. I počty nových případů nákazy jsou stále velmi nízké.

V Itálii za uplynulý den zemřelo dalších 172 lidí, tedy o něco méně, než v pondělí. Celkový počet mrtvých nyní činí 30.911. Potvrzených případů nákazy nově přibylo 1402, což je téměř dvojnásobek oproti pondělí. Skokový nárůst nových případů částečně souvisí s opožděnou statistikou z regionu Lombardie, jež oznámil 419 nakažených, které neevidoval v předchozích týdnech. Infekce se v zemi od propuknutí nákazy potvrdila u 221.216 lidí.

Vyšší denní nárůsty oznámilo Německo, kde v pondělí přibylo 933 případů nákazy koronavirem, což je téměř trojnásobek oproti neděli (360). Značně vyšší je i denní nárůst úmrtí z řad nakažených - 116, o den dříve to bylo 22. Za nárůst registrovaných infekcí ale podle Institutu Roberta Kocha (RKI) může zpoždění v dodání údajů z některých regionů. V Německu se dosud potvrdilo 170.508 nakažených koronavirem, z toho 7533 lidí zemřelo.

Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Německo by brzy mohlo v součinnosti se sousedními zeměmi začít otvírat hranice. S Českem sousedící Sasko bude mít od pátku nejvolnější režim v celém Německu, otevírat znovu mohou restaurace, hotely, kina, koncertní sály nebo sportoviště.

V řadě zemí panují polemiky ohledně oficiálních statistik počtu úmrtí s covidem-19 i potvrzených případů. Například Španělsko už několik týdnů uvádí pouze případy potvrzené testem PCR. Ve Spojených státech kvůli covidu-19 zemřelo "téměř určitě" více lidí, než uvádějí statistiky, uvedl epidemiolog a poradce vlády Anthony Fauci.

Britský statistický úřad oznámil, že k 1. květnu v Anglii a Walesu eviduje 34.978 úmrtí spojovaných s covidem-19. Podle agentury Reuters to při započítání dříve zveřejněných dat ze Skotska a Severního Irska znamená, že covid-19 měl v Británii už 3. května více než 38.000 potvrzených či pravděpodobných obětí. Statistika vychází z informací na úmrtních listech a zahrnuje i případy, u nichž diagnóza covidu-19 nebyla laboratorně potvrzena. Ministerstvo zdravotnictví hlásilo, že po pozitivním testu na koronavirus umřelo 32.692 lidí.

Čínské město Wu-chan, odkud se pravděpodobně do světa rozšířila nemoc covid-19, plánuje otestovat na koronavirus všech 11 milionů svých obyvatel. Čína dnes ohlásila pouze jeden nový případ nákazy koronavirem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rusko