Boris Johnson prodělal koronavirus: Co by se stalo, kdyby zemřel?

Johnson, Boris

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. května 2020 10:39

Britský premiér Boris Johnson se koncem března nakazil koronavirem a měl těžký průběh nemoci. Naštěstí se z ní vyléčil, prozradil ale, že mohl nastat opak. A poté by Británie začala jednat.

V rozhovoru pro The Sun Johnson přiznal, že pokud by na koronavirus zemře, byl vypracován krizový plán. V případě Británie to není překvapivé, země má vypracované plány například také pro případ úmrtí některého z významných členů královské rodiny. 

V případě úmrtí královny by právě premiér měl být jedním z prvních, kdo se o skonu panovnice dozví. Poté bude zpráva předána vládním činitelům ze 36 dalších zemích, které tvoří Commonwealth, jehož hlavou je právě královna. Jakmile dostanou informaci o smrti panovnice jednotlivé vlády, média budou moci informovat veřejnost. 

Sám Johnson si uvědomuje, že stejný osud mohl hrozit i jemu. "Nebyl jsem na tom dobře, byl jsem si vědom, že existují krizové plány," dodal s tím, že byla připravená strategie, jak postupovat v případě, kdyby se věci vyvíjely podle scénáře typu "smrt Stalina".

Bývalý sovětský diktátor zemřel v březnu 1953 sám a bez adekvátní lékařské pomoci. Politici věděli že smrt je nevyhnutelná, a po jeho skonu se všechny země Sovětského svazu zahalily do státního smutku. 

Johnson také uvedl, že i lékaři měli přesný scénář, jak postupovat v případě, že by se věci nevyvíjely správným směrem.

Témata: Boris Johnson