Trest smrti pro Terezu H.? Možná se už na svobodu nikdy nepodívá!

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. ledna 2018 13:05

Pákistánský soud dnes prodloužil vazbu Češce, kterou zadrželi 10. ledna celníci na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Jednadvacetiletá žena zatím zůstane ve věznici do 7. února. Je ale možné, že si v zemi pobude další desítky let.

Dívka byla po zadržení umístěna do vazby ve věznici v Láhauru, odkud by měla být dnes předvedena před soud. Ten bude rozhodovat o dalším pokračování vazby.

Pákistánští celníci ženu 10. ledna zadrželi údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Devět kilogramů drogy našli v jejím kufru.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničních věcí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Může ale nastat výjimka, pokud se prokáže,že byla dívka členem rozsáhlého a organizovaného gangu, či spíše její hlavou. To ale zřejmě není případ zadržené Češky.

Co jí naopak hrozí je velmi vysoký trest. Je možné, že na svobodu se dostane až za 25 let, nebo také vůbec. Pákistán drogový obchod trestá velmi přísně a podmínky v tamních věznicích jsou pro Čechy nepředstavitelně kruté.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán