Drsná čísla ukázala pravdu! Opravdu katoličtí duchovní zneužívají děti?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. ledna 2018 10:38

Říká se, že i mezi kněžími se najdou tací, kteří sexuálně zneužívají děti. Unikátní statistika ukazuje, že na tom je něco pravdy. Mezi katolickými duchovními totiž opravdu je vysoký podíl těch, kteří jsou stíhaní za pohlavní zneužívání dětí.

Podle čísel, která má k dispozici speciální vyšetřovací komise pracující v Austrálii, je sedm procent katolických knězů obviněných z pohlavního zneužívání dětí. 

Vyšetřování dále odhalilo, že v některých řádech je podíl obviněných a obžalovaných pedofilů dokonce pětinový. Podle Daily Mailu je to vůbec poprvé, kdy byla historie sexuálního zneužívání dětí v církvi zkoumána takto obsáhle.

Podle právničky Gail Furnessové průzkum ukázal, že od roku 1980 do února 2015 bylo zaznamenáno 4444 případů údajného zneužívání dětí. 60 procent útoků se odehrálo v církevních institucích.

Advokátka dále tvrdí, že církev často pedofilní kněží kryla a jejich aféry zametala pod koberec a aktivně ničila důkazy. Statistika navíc ukázala, že zneužívaným dívkám bylo průměrně deset let, hochům o rok víc.

90 procent zneužívajících kněží byli muži, zbytek ženy. Hlavy katolické církve nyní budou muset vysvětlovat, jak je možné, že pedofílie mezi kněžími byla rozšířená a trvala desítky let. 

Témata: křesťanství děti pohlavní zneužívání dětí týrání a zneužívání dětí