Kim Čong-un žije, nebo zemřel? Záhada, na kterou se ptá celý svět

Kim Čong-un

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. dubna 2020 12:52 | Aktualizováno: 26. dubna 2020 17:10

Spekulace ohledně zdraví severokorejského vůdce se rojí od úterý, kdy americká televize CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že podstoupil operaci a je ve vážném stavu. Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po "kardiovaskulárním chirurgickém zákroku". Tato tvrzení ovšem rychle popřela vláda Jižní Koreje.

Druhý nejvýše postavený americký generál ale uvedl, že nedisponuje informacemi, které by potvrzovaly nebo vyvracely zprávy o vážných zdravotních problémech severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Zástupce náčelníka amerického generálního štábu John Hyten předpokládá, že Kim nadále řídí armádu KLDR i tamní jaderný program. Agentura Reuters informuje, že severokorejská státní média se dnes vůbec nezmínila o zdravotním stavu vůdce země nebo o tom, kde se aktuálně zdržuje.

"V informacích od rozvědek nemám nic, co by v tomto směru cokoli potvrzovalo nebo vyvracelo," reagoval dnes generál Hyten. "Takže předpokládám, že Kim Čong-un má stále plnou kontrolu nad jadernými silami a vojenskými silami (Severní) Koreje. Nemám žádný důvod toto nepředpokládat," pokračoval.

I americký prezident Donald Trump zpochybnil zprávy o tom, že severokorejský vůdce Kim Čong-un má vážné zdravotní problémy. Zda byl ve spojení se severokorejskými činiteli, ale Šéf Bílého domu neuvedl.

Trump uvedl, že zpráva o špatném zdravotním stavu Kima byla chybná a doplnil, že se doslechl, že vznikla na základě "starých dokumentů"."Myslím, že to byla falešná informace od CNN," řekl. "Máme se Severní Koreou dobrý vztah. Mám dobrý vztah s Kim Čong-unem a doufám, že je v pořádku," dodal.

Pchjongjang se k novým zprávám oficiálně nevyjádřil a podle Reuters informace o podlomeném zdraví Kim Čong-una kromě těch jihokorejských zpochybnili i čínští činitelé. Jeden americký vládní zdroj, který dříve rovněž spekulace tlumil, ale nyní údajně zdravotní problémy vůdce KLDR označil za možnost, která je blízce zkoumána.

V severokorejských médiích se vývoj nijak neodrazil, žádné zprávy o Kimově zdraví nebo o tom, kde se nachází, se v nich neobjevily. Média přinášela "rutinní" obsah o úspěších vůdce země a publikovala jeho starší nebo nedatované výroky k různým tématům.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)