Dementní manžel dánské královny princ Henrik byl hospitalizován

princ Henrik

Autor: stars24.cz

29. ledna 2018 4:02

Manžel dánské královny Margrethe, třiaosmdesátiletý princ Henrik, který trpí demencí, byl po návratu do Kodaně z pobytu v Egyptě hospitalizován.

Hospitalizován byl již přímo v Egyptě a nyní znova po návratu domů. Má se podrobit sérii vyšetření. O jeho demenci palác poprvé informoval loni v září.

Henrik, který se s nyní sedmasedmdesátiletou Margrethe oženil v roce 1967, se loni rozhodl odejít do ústraní. Vzdal se přitom titulu prince manžela s odůvodněním, že je zklamaný z toho, že nebyl jmenován králem manželem. Od té doby se zúčastnil jen málo oficiálních akcí a většinu času tráví na svých soukromých vinicích ve Francii.

V Dánsku se princezna tradičně stává královnou, když její manžel nastoupí na trůn. V opačném případě, kdy se panovníkem stane žena, to ale neplatí, muž je princem manželem.

Princ Henrik se narodil ve Francii 11. června 1934 jako hraběcí syn Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. S královnou Margrethe mají dva syny - prince následníka trůnu Frederika a prince Joachima.

Témata: královna Margrethe princ Henrik dánsko