Migranti a koronavirus? Některé země zavřely hranice, jiné řeší migrační krizi po svém!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2020 13:01

Migranty, kteří v těchto dnech připlouvají do Evropy, může potkat nucená karanténa stejně, jako ostatní cestovatele. Ukázal to příklad plavidla Alan Kurdi.

Asi 150 migrantů, které před týdnem zachránila u libyjských břehů německá nevládní organizace Sea-Eye, umístí italská vláda na jiné plavidlo, kde budou běženci dva týdny v karanténě.

Běžence z lodě Alan Kurdi odmítla Itálie pustit do přístavu kvůli pandemii covid-19. I předseda sicilské vlády Nello Musumeci navrhuje, aby migranti byli kvůli koronaviru umisťováni na lodě do karantény, něž je převezmou země EU. 

Zatím ale není jisté, co s běženci bude dál. Podle italských úřadů má za Alan Kurdi plnou odpovědnost Německo, podle jehož vlajkou loď pluje. Německá vláda v pátek vyzvala Evropskou komisi, aby rozdělení běženců koordinovala.

Malta naopak uvedla, že lodě nevládních organizací kvůli pandemii covid-19 do přístavů nepustí. Už v předchozích letech Malta, stejně jako Itálie za předchozí vlády, zavírala své přístavy humanitárním lodím, dokud neměla slib od ostatních zemí EU, že si běžence převezmou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) uprchlíci