Peklo s důchodci! O 50 seniorů se stará JEDINÁ ŽENA!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2020 10:47

Neuvěřitelný případ se v těchto dnech odehrává v Polsku. Jedna z tamních sester si prochází peklem v domově důchodců, neboť zůstala na 56 seniorů úplně sama. Všichni ostatní zaměstnanci utekli.

Podle serveru Wyborca z pečovatelského domu, kde se rozšířilo onemocnění covid-19, utekli všichni zaměstnanci a odmítli více nastoupit do služby. O klienty s koronavirem se proto stará jedna zdravotnice.

Ta ale situaci zvládá jen stěží. Její manžel se už pustil do kritiky úřadů a varuje je před dalšími kroky. Tvrdí, že  jeho žena je na pokraji nervového zhroucení.

V domě ve Varšavě žije více než padesát seniorů a první případ nákazy zde byl zaznamenán koncem března. Infekce se ale začala šířit příliš rychle.

Situace se vyhrotila poté, co resort zdravotnictví rozhodl, že během epidemie může zdravotnický personál pracovat pouze na jednom místě.

Téměř všichni pracovníci po tomto rozhodnutí utekli, několik dní se proto o seniory musela starat i ředitelka centra, ta ale musela nastoupit do karantény.

Úřady problém sice řešily, ale ne příliš efektivně. Poslaly do zařízení sedm lidí, šest zdravotníků ale rozhodnutí ignorovalo. Na seniory proto zůstala jediná sestra.

"Pracuje téměř nepřetržitě, 24 hodin denně. Od pátku neopustila zařízení ani na okamžik," říká její manžel s tím, že se zdravotní stav jeho manželky horší. Bolí ji nohy i záda.

"Nechci si představit, co se stane, když nedostane okamžitou pomoc," varoval. Zároveň ale dodal, že ho nepřekvapuje, že zaměstnanci utekli.

Témata: důchodci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)