Smutek v IKEA! Zemřel její zakladatel Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad

Autor: stars24.cz

28. ledna 2018 19:57

Ve věku 91 let zemřel Ingvar Kamprad, zakladatel řetězce IKEA. Oznámila to dnes firma, která je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě. Sám Kamprad byl považován za jednoho z nejbohatších lidí, byť odhady výše jeho majetku se značně rozcházejí. Švédský podnik má přes 400 obchodních domů zhruba v padesátce zemí.

"Zakladatel společnosti IKEA, jeden z největších podnikatelů 20. století Ingvar Kamprad, skonal 27. ledna pokojně ve svém domě ve Smaalandu," uvedla firma. Smaaland je kraj na jihu Švédska, kde se Kamprad v roce 1926 narodil. Firmu IKEA založil jako sedmnáctiletý.

"Ingvar Kamprad byl skvělým podnikatelem, takovým, jací jsou typičtí pro jižní Švédsko - pracovitý a tvrdohlavý, ale i laskavý, s rošťáckou jiskrou v oku," uvedla firma. "Pracoval až do úplného konce svého života a zůstal věrný svému mottu, že většinu věcí je ještě potřeba udělat," stojí dále ve sdělení.

Kamprad byl považován za jednoho z nejbohatších lidí, i když o výši jeho majetku existují mlhavé představy. Jeho osobní majetek byl podle agentury AP stanoven na 750 milionů švédských korun (1,9 miliardy Kč), což je sice vysoká částka, ale ne taková, aby snesla srovnání s nejbohatšími lidmi na seznamech časopisu Forbes a dalších periodik. V nich jsou na předních místech američtí podnikatelé Bill Gates a Warren Buffett, každý s majetkem přes 90 miliard dolarů (přes 1,8 bilionu Kč).

Představitelé švédské firmy uvedli, že seznamy Forbes a další, které Kampradův majetek srovnávají s majetkem Gatese a Buffetta, nesprávně považují majetek řetězce IKEA za majetek Kampradův. Vlastníkem řetězce je nadace, kterou Kamprad založil a Kampradovi právníci už dříve předložili dokumenty, podle nichž statut nadace Kampradovi a jeho rodině nedovoluje využívat zisky z podnikání řetězce. Veškeré zisky podle stanov musejí být reinvestovány zpět do firmy, anebo věnovány na charitu.

Kamprad byl proslulý svou šetrností, například létal turistickou třídou. Jako s "největším švédským podnikatelem" se s ním loučí lidé na sociálních sítích. Kamprad podle nich dostal Švédsko do povědomí světa.

Fenomenální úspěch "krále ložnic a kuchyní" spočíval v konceptu stavebnice, který si zákazníci snadno přepraví a vcelku nenáročně smontují sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, který umožňuje výrobky udržovat na relativně nízkých cenách.

"Kampradovy výrobky radikálně změnily způsob, jakým si lidé vytvářejí domov," poznamenal nábytkový designér Jeff Banks. Kamprad podle něj svým přístupem převyšoval ostatní už používáním recyklovatelných materiálů.

V pozdějších letech života ale Kamprad, jehož prarodiče pocházejí ze Sudet, čelil otázkám na svou nacistickou minulost. Částečně se s ní svěřil v roce 1988, kdy připustil, že byl blízkým přítelem švédského fašistického aktivisty Pera Engdahla a v letech 1942 až 1945 členem jeho hnutí. Později to označil za hloupost svého mládí a největší chybu svého života.

Podle knihy Elisabeth Asbrinkové z roku 2011 byl ale Kamprad sympatizantem a aktivním náborářem pro švédskou nacistickou skupinu ještě dlouho po konci druhé světové války.

Témata: Ingvar Kamprad úmrtí Ikea