Světový tisk tepe Čechy! Proč se rozhodli pro populismus?

Miloš Zeman volil v prezidentských volbách, 2. kole.

Autor: ČTK, stars24.cz

27. ledna 2018 17:01

Agentury Reuters, AFP a APA referovaly v urgentních zprávách o vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách. Po volební kampani zaměřené na otázku zdvořilosti v politice a na místo České republiky v Evropě se voliči rozhodli se přidržet prezidenta Miloše Zemana, napsal dnes americký list The New York Times (NYT).

Podle deníku se voliči přidrželi i jeho populismu, který se často vyznačoval svou sžíravostí a cejchováním, což vedlo k nelibosti vůči muslimským přistěhovalcům a narušoval vztah země k jeho spojencům na Západě.

Jeho oponent a politický nováček Jiří Drahos, jehož názory nebyly dobře známy, se snažil představit sebe jako protilátku na to, co charakterizoval jako Zemanovu vládu s trpkou příchutí a rozdělující společnost. Odmítnutím jeho nabídky pevného svazku s Evropskou unií a přihlášení se k jejím hodnotám je tak země připravena pokračovat ve stejném euroskeptickém směru jako její sousedé Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Zároveň v souvislosti s obviněními z ruského vměšování do předvolební kampaně cituje NYT analytika z pražského Institutu Aspen Michala Kořána, podle kterého "Rusové nemohou být šťastnější".

AFP, která stejně jako další agentury průběžně a podrobně sledovala sčítání hlasů, Zemana označila přívlastkem "proruský". Rakouská agentura APA napsala, že "Zeman bude působit ve funkci dalších pět let" a dodala, že v jeho volebním štábu se již oslavovalo.

O těsném vítězství "proruského a protiimigračního" politika následně referuje zpravodajství BBC. Agentura DPA konstatuje, že Zeman zvítězil s "protipřistěhovaleckou kampaní". Agentura AP uvádí, že v předchozích pěti letech Zeman "rozděloval národ svým proruským postojem a podporou užších vazeb s Čínou". List The New York Times hovoří o vítězství "populistického lídra a nepřítele migrantů".

I ruská média bedlivě sledovala druhou přímou volbu českého prezidenta. Mandát obhájil Miloš Zeman, který porazil těsně svého konkurenta Jiřího Drahoše. Co napsaly sdělovací prostředky v zemi, kde je Miloš Zeman oblíbeným politikem?

Ruská státní agentura TASS informovala o tom, že prezidentem České republiky byl opět zvolen Miloš Zeman. Pro něj hlasovalo podle agentury 52,94% voličů, zatímco jeho soupeře akademika Jiřího Drahoše podpořilo jen 45,07% hlasujících. Na potvrzené výsledky si však budeme muset chvíli ještě počkat.

Agentura dodává, že Jiří Drahoš získal nejvyšší počet hlasů v Praze, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Ve zbylých regionech zvítězil "přesvědčivě" Miloš Zeman.

TASS uzavřela svoji zprávou tím, že Drahoš porážku přiznal a popřál Miloši Zemanovi "mnoho sil a zdraví" do své budoucí práce.

Televize RBK především vyzdvihuje to, že vyhrál kandidát, který "bojuje za lepší vztahy s Ruskem". Rovněž připomněla poměrně vysokou volební účast (66%) a to, že Drahoše volili lidé především ve velkých městech.

Podle televize je Jiří Drahoš považován za prozápadního politika, který veřejně vystupoval pro větší aktivitu České republiky v Evropské unii i NATO. Stejně jako Zeman odmítal kvóty na upchlíky, ale vyzýval k rozlišování válečných a ekonomických migrantů.

Na rozdíl od ruských médií, které často připojovaly ke svým příspěvkům charakteristiku Jiřího Drahoše, portál Ukrajinská pravda přinesl profil vítěze. Podle serveru je třiasedmdesátiletý Zeman znám svými islamofobními pohledy a podporou zrušení sankcí Evropské unie proti Rusku. Rovněž navrhl "odpustit Rusku anexi Krymu" a to, aby Ukrajina za Krym dostala finanční kompenzaci.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018 volby 2018 Noviny / tisk