Peklo ve Francii! Kvůli povodním kolabuje doprava!

Paříž, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

26. ledna 2018 21:35

Hladina Seiny v Paříži dnes dopoledne dosahovala výšky 5,59 metru a doprava v metropoli se kvůli tomu mění v noční můru. Povodně ale neohrožují jen hlavní město: druhý nejvyšší stupeň varování platí ve 14 francouzských departementech.

Odpoledne řeka vystoupala na 5,62 metru. Kulminovat prý bude v neděli. Předpovědi podle agentury AFP sahají od 5,8 po 6,2 metru, každopádně však zůstávají hluboko pod rekordem povodní roku 1910 (8,62 metru).

V Paříži je dnes kvůli rozvodnění Seiny uzavřena řada tunelů, provoz přerušila vodní doprava a zavřené zůstalo například spodní patro muzea Louvre. Vlaky stále nejezdí na lince C příměstské železnice RER, což podle ředitele jejího provozovatele Alaina Krakovitche "rozhodně má dopad jak na dojíždějící, tak na turisty".

Obyvatelé mnoha francouzských departementů jsou místy nuceni opouštět své domovy. Celkem bylo podle AFP evakuováno 666 lidí. Vzedmutí řek způsobuje vydatný déšť, přičemž v Paříži podle meteorologů spadl dvojnásobek srážek oproti normálu.

"Problém je, že je to povodeň v lednu, to jsem nikdy neviděl," řekl majitel restaurace z pařížského předměstí Poissy Olivier Grémillet, který na břehu Seiny pracuje přes 30 let. "Doufám, že to neznamená, že voda zůstane déle nebo že to nejhorší ještě přijde v březnu a dubnu," dodal.

Obyvatelé Poissy se připravují na horší záplavy než ty z roku 2016. Tehdy vystoupala Seina v Paříži na 6,10 metru, avšak dramatické škody zde nenapáchala.

Na západě Normandie se bezmála 34.000 lidí ocitlo bez pitné vody, na východě země zase platí nejvyšší poplach před povodněmi.

Témata: Francie Povodně ve Francii