Neuvěřitelné konspirační teorie? Svět tohle považoval za výmysl, byla to ale pravda

Lidé, ilustrační foto

Autor: Jan Novák, stars24.cz

25. ledna 2018 9:52

Mnoho teorií veřejnost odepsala. Buď proto, že byly příliš divoké, nebo by byly zahanbující, pokud by se jednalo o pravdu. Konspirační teorie se často šíří rychlostí lesního požáru, jak jsou bláznivé, ale nedávný průzkum politologů Erica Olivera a Thomase Wooda prokázal, že polovina Američanů některé z konspirací věří. Server lolwot.com nabízí přehled konspiračních teorií, kterým v době jejich zveřejnění nikdo nevěřil. Dříve či později se ukázalo, že šlo o skutečnost.

Operace Paperclip

V květnu 1945 americký prezident Truman schválil začátek operace, kdy měli být z Německa do USA přepraveni vědci, jejichž znalosti se mohly hodit. Bílý dům si stanovil podmínku, že se musí jednat pouze o osoby, které nebyly v nacistické NSDAP. Americké speciální jednotky byly ovšem tak nažhavené na příliv mozků, že nelenily a talentovaným vědcům vymazaly záznamy o práci pro Hitlera.

Za nejdůležitějšího byl pokládán Wernher von Braun. Dalšími objekty zájmu byli raketoví inženýři, chemici, lékaři a experti na námořní zbraně. V září 1945 přiletělo do USA prvních sedm německých vědců, mezi kterými byl i Wernher von Braun. V následujících měsících bylo převezeno více než 100 dalších odborníků, například Anton Flettner, Walter Dornberger, Alexander Lippisch či Walter Schreiber. Wernher von Braun se stal ředitelem Marshall Space Flight Center v Alabamě a později tvůrcem rakety Saturn V, která byla použita v programu Apollo.

CIA zaplatila svědkyni kurz herectví

V roce 1990 patnáctiletá Kuvajťanka Nayirah al-Sabahová dosvědčila jménem americké vlády, že na vlastní oči viděla irácké vojáky dělat odporné věci na dětech v Kuvajtu. Její slova pomohla přesvědčit veřejnosti o oprávněnosti vojenského úderu proti Bagdádu.

CIA byla tehdy neobyčejně „svědomitá" a dívce dokonce zaplatila hodiny herectví. Její výkon byl natolik přesvědčivý, že v roce 1991 USA odstartovaly operaci „Pouštní bouře". Necelý rok poté přišel s touto „konspirací" jistý zvídavý novinář a nakonec přiměl CIA vyjít s pravdou ven.

Poprvé v dějinách padl prezident USA

Když byli v roce 1972 republikáni poprvé obviněni z toho, že „čmuchali" v sídle demokratů, lidé váhali, zda tomu lze věřit. O dva roky později se ukázalo, že nešlo o konspiraci. Audionahrávky potvrdily, že prezident Nixon dobře věděl, o co jde. A o co šlo? Republikáni se rozhodli, že napíchnou centrálu demokratů a navíc ji budou sledovat z nedalekého hotelu Watergate. Tento skandál otřásl světem a poprvé v dějinách USA prezident odstoupil z funkce.

CIA jako drogový dealer

Novinář Gary Webb, držitel Pulitzerovy ceny, v roce 1996 publikoval investigativní článek „Temné spojenectví" (Dark Alliance), ve které tvrdil, že agenti CIA jsou zapleteni do pouličních gangů a kšeftů s drogami, z kterých profitovali. Žurnalista napsal, že CIA pašovala kokain pro tzv skupinu „Contra", která vedla v Nikaraguy válku proti tamější vládě (1979 – 1990).

Frederick Hitz, jeden z nejvýše postavených lidí v CIA, přiznal, že informace byla pravdivá, ovšem tento skandál byl zcela zastíněn aférou Clinton-Lewinská v roce 1998. Gary Webb byl v roce 2004 nalezen mrtev s dvoujitým (!) průstřelem lebky. Policie to uzavřela jako sebevraždu.

Pokusy na lidech? Ano, přiznaly USA po letech

V roce 1997 se prezident Bill Clinton omluvil za strašlivý experiment v alabamském městě Tuskegee, který začal v roce 1932. Úřad veřejného zdraví (PHS) kývl na studii o tom, jak se syfilis projevuje u Afroameričanů a zda je nějaký rozdíl v dopadech pohlavní nemoci na jejich organismus oproti bělochům (Tuskegee Syphilis Study).

Když zdravotníci zjistili, že je afroamerický muž nakažen syfilitidou, tuto informaci zatajili a neléčili ho. Výsledkem byly stovky mrtvých. O pokusech se začala poprvé veřejně mluvit v okamžiku, kdy USA vstoupily do druhé světové války a zjistilo se, že 250 odvedenců z Alabamy má lues. Ani tehdy PHS nedovolil jejich léčbu. Tato teorie byla pokládána za konspirační až do výše zmíněného roku 1997.

Témata: Konspirační teorie Lidé