Komediální zadržení Češky v Pákistánu: Soud odložili, neměl ji tam kdo odvézt!

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: stars24.cz

25. ledna 2018 1:53 | Aktualizováno: 25. ledna 2018 3:21

Pákistánský soud prodloužil vazbu Češce, která byla před dvěma týdny zadržena na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Ve věznici zatím zůstane do konce ledna, kdy má znovu předstoupit před soud. Dnes k soudu jednadvacetiletá Češka předvedena nebyla, řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová na základě informací od zástupkyně českého velvyslanectví.

Žena zůstává ve věznici v Láhauru. Před stejný soud by měla znovu předstoupit 30. ledna, kdy se bude opět rozhodovat o dalším pokračování vazby. "Případ vyšetřují i celníci, vyšetřování ještě neskončilo," dodala Valentová. Soudní řízení, které už bude řešit samotný čin, by podle dosavadních informací české diplomacie mohlo začít v první polovině února.

Pákistánští celníci ženu zadrželi 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Devět kilogramů drogy našli v jejím kufru. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Pákistánský list Daily Pakistan napsal, že Češka nemohla být dnes předvedena před soud kvůli stávce místní policie. Policisté bojkotovali soudní jednání poté, co byli někteří jejich kolegové zbiti studenty na Paňdžábské univerzitě po střetech mezi dvěma skupinami tamních posluchačů.

Před soud byl ale podle deníku předveden údajný pákistánský komplic mladé Češky, kterému byla prodloužena vazba o dva týdny. Muž prý Češce zařídil v Pákistánu ubytování, a to na pokyn svého bratra, kterého zadržená česká občanka již dříve označila za svého obchodního partnera.

Češka se už v Láhauru setkala s českým honorárním konzulem, dostala vzkazy od rodiny a balíček se základními potřebami. Dívka má k dispozici právníka, podle mluvčí ministerstva je na tom zdravotně dobře a na podmínky ve věznici si nestěžovala.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán