Jaderný útok na USA už za několik měsíců? Hrozba sílí, tvrdí CIA

Test severokorejské rakety

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

23. ledna 2018 13:14

Severní Korea bude v blízké budoucnosti schopna zaútočit jadernými zbraněmi na území Spojených států. Alespoň to tvrdí ředitel americké vyšetřovací služby CIA Mike Pompeo. Podle něj by měla být Severní Korea schopna jaderného úderu už za pár měsíců. Řekl to v rozhovoru pro CBS News.

Pompeo odpovídal na otázku ohledně jaderné hrozby Pchjongjangu. Podle něj je otázkou "jen několika měsíců", než bude Severní Korea moci zaútočit jadernými zbraněmi na území USA.

Redaktorka CBS News řediteli vyšetřovací agentury připomněla, že v souvislosti s jadernou hrozbou hovořil o "několika měsících" před půlrokem. Na to Pompeo odpověděl slovy, že by byl rád, kdyby to samé řekl za rok.

"Vládní orgány Spojených států dělají vše pro to, aby se ta doba co nejvíce natáhla," řekl v rozhovoru. "Nedělejte si z této situace legraci. V současnosti děláme to, co před rokem CIA ještě nedělala, totiž podzemní, tajné a velmi nebezpečné operace."

Připomeňme, že před pěti dny američtí experti vypočítali pravděpodobné množství jaderného arzenálu KLDR, který může využít. Podle analytiků může v současnosti Severní Korea použít až 20 jaderných hlavic. Přitom má dostatek prostředků na to, aby vyrobila dalších 60.

Analýza expertů byla jednou z reakcí na novoroční projev Kim Čong-una, severokorejského prezidenta. Ten v poselství oznámil, že země dokončila vývoj jaderných zbraní. "Mám na stole jaderné tlačítko," oznámil a dodal, že v případě jaderného útoku bude v ohrožení celé území Spojených států

Témata: USA Severní Korea (KLDR)