Tragédie v Alpách: Utrhla se lavina a zabila pětici Čechů!

Lavina, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

8. března 2020 13:12 | Aktualizováno: 8. března 2020 14:44

Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo dnes dopoledne pět lidí. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. ČTK to dnes řekl Michal Dudáš z ministerstva zahraničí.

V Rakousku skupina byla zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul. Těla obětí byla podle mluvčí hornorakouské policie převezena k identifikaci do Hallstattu.

Sněhová masa se utrhla kolem 9:30 SEČ ve výšce 2800 metrů, upřesnil šéf zemské horské záchranné služby Christoph Preimesberger. "Bylo tam několik očitých svědků, kteří zalarmovali záchranné složky," řekl agentuře APA.

Lavina byla podle něj široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem 400 metrů. V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny, dodal Preimesberger.

Sníh zasypal celou skupinu v době, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerhütte.

Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků. "Nepočítáme s tím, že bychom objevili další zasypané, pro jistotu ale toto místo prohledáváme," prohlásil Preimesberger. V dnešní slunečný den se podle něj pro výstup na Dachstein rozhodlo mnoho lidí.

Témata: Alpy Rakousko Laviny