Proč jsou děti vůči koronaviru odolnější? Odborníci mají jasno!

Děti, ilustační fotograqfie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. března 2020 9:35 | Aktualizováno: 7. března 2020 12:10

Nemoc způsobená novým koronavirem se dle dostupných informací dětem spíše vyhýbá. Odborníci si proto lámou hlavu, proč tomu tak je. K jakým závěrům došli američtí experti?

V Česku je novým koronavirem nakaženo zatím 19 lidí, mezi nimi dvanáctiletá dívka z Ústeckého kraje, která byla s rodinou lyžovat v Itálii. Podle doktorů zatím nemá žádné obtíže. Mezi infikovanými je také jedno dítě z Prahy a roční kojenec. Děti jsou ale jinak vůči chorobě zdánlivě odolnější. Čím to je? 

Podle serveru televizní stanice NBC zatím odborníci jasnou odpověď na tuto otázku nemají. Zatímco normální koronaviry napadají děti i dospělé rovnoměrně, nejnovější Covid-19 postihuje spíše dospělou populaci. Podobný model je však vidět také u jiných onemocnění - například u neštovic. 

Pediatr Buddy Creech z dětské nemocnice ve městě Nashville vysvětluje, že děti se mnohem častěji nakazí jinými typy koronaviru, například těmi, které způsobují běžnou rýmu. Jejich imunitní systém si proto může vytvořit protilátky, které je chrání před onemocněním COVID-19, které nový koronavirus způsobuje.

Další z jeho teorií se přiklání k názoru doktorky Vanessy Raabeové, tedy že děti mají z podstaty lepší imunitu než dospělí. Děti pod deset let jsou podle všeho nemoci vystaveny stejně často jako dospělí, nemoc se u nich však vůbec neprojeví nebo mají velmi mírné příznaky. Neznamená to nicméně, že virus nemohou přenášet, nebo že jim nehrozí vůbec žádné riziko.

„Proč jsou nemoci děti ušetřeny, jednoduše řečeno nevíme,“ konstatoval Creech.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) děti nemoci