Lék na koronavirus: Na vývoj jdou miliardy!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. března 2020 19:45

Sněmovna reprezentantů Spojených států dnes schválila mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliard korun) na boj s epidemií nového typu koronaviru. O výsledku hlasování informovala agentura AP.

Senát posoudí opatření ve čtvrtek. Koronaviru dnes v USA podlehli další dva lidé, přičemž jeden z nich jako první zemřel mimo stát Washington. Celkem deset infikovaných ohlásila také velkoměsta Los Angeles a New York. Spojené státy tak evidují již 11 obětí koronaviru a téměř 150 nakažených.

Mimořádný rozpočtový návrh se podařilo v jinak silně stranicky rozděleném Kongresu dohodnout za pouhý týden a dnes ho při hlasování drtivým poměrem 415 ku dvěma hlasům podpořila sněmovna. Souhlas Senátu se rovněž očekává, takže uvolnění peněz bude ještě tento týden moci podepsat prezident. Návrh Kongresu počítá s více než třikrát větším obnosem, než jaký oznámil ve svém plánu minulý týden prezident Donald Trump.

Z balíčku je například 800 milionů dolarů (18,2 miliardy korun) určeno na vývoj vakcíny a léků na nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Dalších 1,3 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun) pak směřuje na boj s nákazou mimo USA.

První obětí nákazy mimo stát Washington je pacient z okresu Placer na severu Kalifornie, který se nedávno vrátil z plavby na výletní lodi podél Mexika. Podle listu Los Angeles Times šlo o staršího člověka, který měl předchozí zdravotní problémy.

U všech dnes ohlášených případů z velkoměst je podle místních úřadů jasný původ nákazy. Tři lidé z Los Angeles nedávno pobývali v Itálii, jež je největším evropským ohniskem viru. Další dva přišli do kontaktu s infikovaným členem rodiny a poslední pracuje v odvětví, kde často přichází do styku s cestovateli z cizích zemí. Okres Los Angeles v reakci na nové případy vyhlásil stav zdravotní nouze.

V New Yorku se koronavirus prokázal u třech členů rodiny již nakaženého člověka a u jednoho dalšího, který přišel do kontaktu s jiným nemocným.

Viceprezident Mike Pence, jehož Trump určil jako hlavního koordinátora protiepidemických opatření, má ve čtvrtek osobně navštívit stát Washington, který dnes ohlásil 12 nových případů a který v rámci USA registruje většinu obětí infekce. Zavítat by měl také do Minnesoty, kde sídlí společnost 3M, jež je velkým výrobcem ochranných zdravotnických pomůcek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) léky