Karneval v Riu poprvé nebude? V zemi řádí vražedná nemoc, vyhlášen stav nouze!

Rio de Janeiro, Brazílie

Autor: ČTK, stars24.cz

21. ledna 2018 10:19

Druhý nejlidnatější stát Brazílie Minas Gerais vyhlásil v sobotu stav nouze v 94 městech kvůli zvýšenému nárůstu případů žluté zimnice. V ohrožení je i stát Rio de Janeiro, v jehož metropoli začíná 9. února slavný karneval.

Jako rizikové oblasti, pro něž doporučují očkování proti této smrtelné nemoci, označily tento týden brazilské úřady osm tamních států.

V některých brazilských městech, jako například Sao Paulu či Rio de Janeiru, ale i v metropoli sousední Argentiny se v posledních dnech kvůli očkování tvoří dlouhé fronty před zdravotními středisky. Někde se čeká až šest hodin. Podle ankety agentury EFE si lidé před některými středisky v argentinském Buenos Aires stěžovali, že už na ně nezbyla vakcína.

Počet úmrtí na žlutou zimnici za poslední období v Brazílii je těžké stanovit, neboť statistiky přicházejí z různých regionů za odlišná období. Ministerstvo zdravotnictví v pátek informovalo, že za poslední půlrok zemřelo na tuto nemoc ve státě Minas Gerais 15 lidí a ve státě Sao Paulo jich bylo za poslední rok 36. Jak uvedla v sobotu agentura Agencia Brasil s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, tři lidé ve státě Sao Paulo zemřeli za poslední rok v důsledku negativní reakce na očkování. Dalších šest úmrtí po očkování se vyšetřuje.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden vydala doporučení, aby se turisté, kteří jedou do státu Sao Paulo a dalších postižených oblastí na jihovýchodě země, nechali před cestou očkovat. Vakcína není vhodná pro děti mladší devíti měsíců, těhotné, kojící či lidi s těžkou poruchou imunity. Zdravotní vyšetření by měli mít před očkováním lidé starší 60 let.

Žlutá zimnice je virové onemocnění. Lék neexistuje. Prvotními příznaky, které se objeví po třech až šesti dnech, jsou vysoká horečka, zimnice, únavu, bolesti hlavy a zad, nechutenství a zvracení. Pacient má zarudlé spojivky a kůži. Ve druhém období horečka klesne a část postižených se uzdraví. Asi pětina nemocných se ale dostane do dalšího stadia, kdy se příznaky vrátí a přidá se k nim žloutenka a krvácení, následně selhávají orgány.

Témata: de Janeiro Brazílie Rio nemoc