Kouzlo? Léčitelka přiměla stovky žen myslet si, že jsou těhotné

Ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. ledna 2018 4:10

Policie v Guineji zatkla léčitelku, jež oklamala stovky žen, kterým tvrdila, že jsou těhotné. Šarlatánka prodala ženám byliny, po kterých "zázračně otěhotněly".

Ve skutečnosti ale jejich zvětšené břicho způsobilo nadýmání, informoval zpravodajský web BBC.

N'na Fanta Camaraová ženám, které nemohly otěhotnět, dala směs listů, bylin a koření, za které si řekla 33 dolarů (684 Kč), přičemž průměrná měsíční mzda v Guineji činí zhruba 48 dolarů (994 Kč). Samozvaná léčitelka si podle policie tímto způsobem každý měsíc vydělala několik tisíc dolarů. Hájí tím, že ženám pouze chtěla pomoci.

Před policejním velitelstvím v Konakry, kde úřady Camaraovou zadržují, v úterý protestovalo 200 žen. Podle předběžných odhadů "pomoc" v podobě zázračných bylin využilo 700 žen ve věku 17 až 45 let, což zároveň poukazuje na výsadní postavení tradičních léčitelů v místní společnosti, uvádí BBC. V roce 2006 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) využívalo služby léčitelů až 80 procent obyvatel Afriky.

"Když jsme ji poprvé navštívily, dala nám medicínu z bylin a listů, po které jsme zvracely. Ujistila nás, že je to pro nás dobré. Čím déle jsem lék brala, tím více se mi začalo nafukovat břicho," řekla jedna z poškozených žen. "Po nějakém čase jsme ji opět navštívily, vyšetřila nás. Dotkla se našeho břicha a řekla, že jsme těhotné," dodala s tím, že je Camaraová požádala, aby jí za její službu daly látky a kuře a aby k lékaři nechodily.

Policejní lékař 47 z poškozených vyšetřil a dospěl k závěru, že jim hrozí doživotní zdravotní komplikace.

Camarová trvá na tom, že nic špatného neudělala. "Velmi se snažím pomáhat ženám k dosažení jejich snů. Zbytek je však v rukách božích," tvrdí. Byla obviněna z podvodů a z ohrožování zdraví a čeká ji soud.

Témata: Guinea (Guinejská republika) těhotenství tajemství záhady