V Rakousku zakáží nosit burky a nikáby

Muslimské zahalené ženy v Praze

Autor: Jan Novák, stars24.cz

30. září 2017 18:10

Od zítřka vstupuje v platnost nový rakouský zákon zakazující zahalování celého obličeje, napsala agentura APA.

Opatření se týká například žen nosících burky a nikáby, tedy oděvy, které muslimkám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči. Při příletu do Rakouska je podle nového zákona musí sundat, jinak jim hrozí zadržení a pokuta.

V příletovém prostoru, do něhož se cestující odebírají po celní kontrole, budou policisté zkoumat, zda všichni pasažéři zákaz dodržují, řekl APA mluvčí dolnorakouské policie Johann Baumschlager.

"Budeme samozřejmě k věci přistupovat s odpovídající přiměřeností, ale jako policie zkrátka musíme zákon uplatňovat," řekl mluvčí.

Zákon zakazující zahalování tváře na veřejnosti schválil v květnu rakouský parlament hlasy stran dosluhující koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). Stanoví, že na veřejnosti musí být vždy rozeznatelné rysy obličeje od brady po vlasy. Rakouské ministerstvo vnitra k tomu vydalo informační brožury v němčině, angličtině, turečtině a arabštině. Na vídeňském letišti je budou rozdávat policisté.

Jednání v rozporu se zákonem bude trestáno, varoval Baumschlager. Provinilá osoba může být zadržena a ve správním řízení jí může být uložena pokuta až 150 eur (zhruba 3900 korun).

Témata: Muslimové Rakousko nikáby burky