Koronaviru podlehlo již 54 lidí. První podezření na infekci hlásí Vídeň!

Koronaviru podlehlo již 54 lidí. První podezření na infekci hlásí Vídeň!

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

26. ledna 2020 4:22

Novému koronaviru v Číně podlehlo již 54 lidí, země dnes ohlásila 323 nových případů. S odvoláním na úřady provincie Chu-pej, odkud se infekce začala šířit, o tom dnes informovaly zahraniční tiskové agentury. První nemocnou s podezřením na koronavirus - čínskou letušku - dnes oznámilo Rakousko, první potvrzený případ rovněž ohlásila Kanada.

V Chu-peji zdravotníci zaznamenali třináct nových úmrtí, úřady v sobotní bilanci uváděly 41 mrtvých a 1372 nakažených.

Nemocnice v kanadském Torontu v sobotu odpoledne oznámila, že ošetřuje prvního pacienta s koronavirem v zemi. Podle zdravotníků se jedná o padesátiletého muže, který do země 23. ledna přiletěl z Wu-chanu.

"V Torontu nebyl příliš dlouho. Necítil se dobře. Myslím, že zůstával doma a lidé, kteří s ním bydlí, se sami izolovali," uvedla doktorka Barbara Yaffeová. Úřady upozorňují, že ačkoliv u muže přítomnost viru zjistili doktoři v Torontu, pro úplné potvrzení přítomnosti viru ho musí ještě nezávisle vyšetřit federální zdravotnická agentura.

Na výsledky vyšetření kvůli podezření na tento typ viru čeká rovněž čínská letuška, která je od pátku ve Vídni. Nyní leží na izolovaném oddělení v nemocnici na jihu rakouské metropole. Výsledky mohou být až za 48 hodin, upozornila rakouská tisková agentura APA. Žena před několika dny byla ve Wu-chanu, úřady nyní zjišťují, s kým se v Rakousku dostala do kontaktu.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí nejsou hlášeny jen z provincie Chu-pej, ale i z dalších regionů nejlidnatější země světa.

Onemocnění byla kromě Kanady potvrzena i v dalších světových zemích. Podle Reuters jde v Asii o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka oznámila v sobotu i Austrálie.

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy. Výzvu, aby necestovali do Číny, adresovala občanům své země také například ruská vládní agentura Rosturizm.

Témata: Koronavirus Čína Rakousko WHO (Světová zdravotnická organizace) viry a bakterie