Útok na sídlo ruské kontrarozvědky: Několik zraněných, mluví se i o mrtvých!

Ústředí FSB

Autor: stars24.cz, ČTK

19. prosince 2019 18:36 | Aktualizováno: 19. prosince 2019 19:19

Poblíž moskevského ústředí ruské tajné služby FSB dnes večer střílel neznámý útočník s kalašnikovem, který nejméně jednoho člověka zabil a pět dalších zranil. Informovala o tom kontrarozvědka a ministerstvo zdravotnictví. Příslušníci bezpečnostních složek muže zabili.

Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky napsala, že v uzavřené oblasti kolem náměstí Lubjanka, kde se centrála FSB nachází, byla i po sdělení o dopadení útočníka dál slyšet střelba a také exploze.

Ruské tajné služby událost v centru Moskvy vyhodnotily jako teroristický čin, informovala na sociálních sítích zpravodajská stanice RT. Uvedly také, že útočník byl sám, dovnitř budovy FSB se nedostal a střílel v její těsné blízkosti. Některá média předtím tvrdila, že incident se odehrál ve vstupní hale objektu. O život vedle útočníka přišel podle agentury TASS pracovník FSB.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že prezident Vladimir Putin byl o incidentu informován.

❗️Видео с места перестрелки в центре Москвы. Неизвестный с автоматом забаррикадировался в здании на Большой Лубянке и продолжает отстреливаться. Всего нападавших было трое, сообщают СМИ. По предварительным данным, погибли трое сотрудников ФСО pic.twitter.com/1SJ1R7D0kH

— НТВ (@ntvru) 19. prosince 2019

Agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví uvedla, že při střelbě utrpělo zranění celkem pět lidí, dva zaměstnanci FSB byli zraněni těžce.

Ruská média začala o křiku a střelbě na náměstí Lubjanka informovat před 19:00 místního času (před 17:00 SEČ), tedy krátce poté, co Putin ukončil svou několikahodinovou výroční tiskovou konferenci a v Kremlu se za jeho účasti konal koncert na počest svátku ruských tajných služeb.

Média popsala, že okamžitě po zahájení střelby začali lidé z okolí v panice prchat. Ulice kolem náměstí policie uzavřela a podle agentury Reuters na místo přijela i plně vyzbrojená jednotka rychlého nasazení. Střelba se od sídla FSB ozvala i později, úřady ji ale zatím nevysvětlily.

Témata: FSB (ruská kontrarozvědka) Rusko