Dirigent londýnského orchestru končí kvůli sexuálnímu obtěžování. Působil i v ČR

Charles Dutoit

Autor: stars24.cz

10. ledna 2018 20:01

V čele Královského filharmonického orchestru (RPO) v Londýně končí kvůli obviněním ze sexuálních útoků švýcarský dirigent Charles Dutoit.

Šéfdirigenta a uměleckého ředitele RPO obvinily tři operní pěvkyně a jedna hudebnice ze sexuálního násilí. Dutoit měl původně těleso opustit až v říjnu 2019, nakonec tak učinil podle vyjádření filharmonie nyní, a to s okamžitou platností.

Ženy, které nyní 81letého Dutoita obvinily, uvedly, že nikdy v minulosti incidenty z obav před ztrátou angažmá nehlásily, neboť dirigent byl maestro a ony byly mladé. Události se podle výpovědí žen odehrály v letech 1985 až 2010, a to na rozličných místech, jako byly automobily, šatny, výtahy v hotelích či hotelové pokoje. Dirigentovo chování popisovaly jako těsné sevření těl, vynucené líbání či přinucení k dotykům v intimních partiích.

Podle vyjádření orchestru Dutoit dál konzultuje s právníky svou obhajobu, ale jeho pozice ve filharmonii se stala neudržitelná.

Dutoit, který vedl RPO od roku 2009, během své kariéry působil mimo jiné v Londýnském filharmonickém orchestru či s filharmoniky v Bostonu, Montrealu, Paříži, Tokiu či Los Angeles. Dirigenta z opakovaných vystoupení v rámci Pražského jara znají i čeští posluchači.

Témata: Sexuální obtěžování Charles Dutoit