Filipíny zasáhl tajfun: Desetitisíce lidí v ohrožení!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

3. prosince 2019 10:02

Filipíny se dál potýkají s příchodem silného tajfunu Kammuri, který na pevninu dorazil v pondělí večer SEČ. Bouře strhávala střechy, ničila elektrické vedení a způsobila záplavy v nízko ležících vesnicích. Informovala o tom agentura AP, podle které zatím nejsou zprávy o případných mrtvých nebo zraněných. Úřady již předtím evakuovaly desítky tisíc lidí. Živel si vyžádal dočasné uzavření letiště v Manile.

Tajfun doprovází vydané lijáky a vítr o rychlosti 155 kilometrů v hodině, který místy dosahuje až 235 kilometrů v hodině. Živel v pondělí udeřil na východním pobřeží Filipín a dnes postupoval na západ k ostrovním provinciím a pobřežním regionům jižně od Manily. Později během dne by se měl podle meteorologů vydat nad moře.

Bouře poškodila letiště ve městě Legazpi, metropoli provincie Albay. Část města je zaplavená. Kvůli tajfunu dnes na 12 hodin přerušilo provoz mezinárodní letiště v Manile. V zasažených oblastech je rovněž zakázána plavba. Do svých destinací se tak nedostalo na 6000 lidí, vyplout nesmí ani nákladní lodě.

Filipíny každoročně zasáhne asi 20 tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Nejničivější byl tajfun Haiyan, který si v listopadu 2013 vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných.

Témata: Tajfun Filipíny