Královna Alžběta II. si po 65 letech stěžuje na svou korunovaci

Královna Alžběta II. 11

Autor: stars24.cz

10. ledna 2018 15:18

Ještě po téměř 65 letech má královna Alžběta II. v živé paměti nepříjemný zážitek ze své korunovace.

Jednadevadesátiletá britská panovnice ve vzácném rozhovoru natočeném pro potřeby dokumentu, který stanice BBC odvysílá v neděli, označila cestu zlatým kočárem z Buckinghamského paláce na svou korunovaci do Westminsterského opatství a zpět za "strašnou".

Bohatě zdobený kočár z 18. století, ve kterém 2. června 1953 strávila několik hodin, je podle panovnice odpružený jen koženými řemeny. "Nebylo to příliš pohodlné," postěžovala si královna v ojedinělém rozhovoru.

Ani více než dva kilogramy těžká koruna svatého Eduarda, kterou měla na hlavě během slavnostní ceremonie, tehdy pětadvacetileté panovnici podle jejích nynějších slov na pohodlí příliš nepřidala. "Koruny mají své nevýhody, ale jinak jsou docela důležitými předměty," uvedla.

Vzácný rozhovor, který Alžběta II. poskytla, se bude vysílat na stanici BBC One v rámci dokumentu s prostým názvem Korunovace v neděli ve 21:00 SEČ. Diváci ho budou moci zároveň zhlédnout také ve Spojených státech. BBC v předstihu zveřejnila některé jeho pasáže. Panovnice v dokumentu podle nich promluví i o korunovaci svého otce Jiřího VI., které se účastnila v roce 1937 jako jedenáctiletá princezna. "Viděla jsem jednu korunovaci a byla jsem příjemcem jiné, což je docela pozoruhodné," uvedla Alžběta II.

Témata: Královna Alžběta II. Velká Británie