Zemětřesení v Albánii: Největší tragédie za 40 let!

Zemětřesení, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

29. listopadu 2019 9:26

Zemětřesení, které v úterý zasáhlo Albánii, si už vyžádalo 46 obětí na životech. Má proto tragičtější následky než zemětřesení, které tuto balkánskou zemi postihlo v roce 1979, kdy zahynulo 40 lidí. Seznam zemřelých přitom stále ještě nemusí být konečný. Počet zahynulých vpodvečer aktualizovalo ministerstvo obrany po vyproštění těl čtyř členů devítičlenné rodiny z trosek zříceného domu ve městě Drač.

Albánští záchranáři a týmy jejich kolegů z několika zemí našli během dneška dalších šestnáct mrtvých těl. Smutná bilance podle agentury AFP vzrostla poté, co záchranáři vynesli z rozvalin těla matky a tří jejich dětí, které zemětřesení zaskočilo, když spali. "Všichni čtyři leželi v jedné posteli," řekl agentuře svědek z místa události.

Postupem času klesají naděje na nalezení lidí, kteří mohli přežít pod troskami, nyní jsou už nalézáni jen mrtví, poznamenala agentura AP. Úřady ukončily další pátrání po případných přeživších v obci Thumanë, kde už nikoho nepohřešují.

Operace ale dál pokračuje v přístavním městě Drač, které bylo společně s Thumanë nejvíce postiženým místem v zemi. Podle záchranářů se podařilo ze sutin vyprostit pět desítek živých lidí. Víru v objevení dalších živých ještě neztrácejí všichni. Podle velitele skupiny francouzských záchranářů kapitána Joëla Leroye je naděje ještě osm až deset dní po zemětřesení, napsala agentura AFP.

Albánii v úterý zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let. Podle albánského seismologa Rrapa Ormena bylo v oblasti Drače nejsilnější od roku 1926. Americká geologická služba USGS uvádí, že mělo sílu 6,4 stupně. Kromě Albánie byly otřesy patrné i v Řecku, Srbsku, Kosovu, Černé Hoře či v Itálii. Pomoc Albánii nabídla řada států, včetně Česka.

Ministerstvo zdravotnictví dnes na základě upřesněných údajů sdělilo, že zranění utrpělo celkem více než 2000 lidí. Většinou se jednalo o lehká poranění, nicméně kolem 60 postižených zůstává v péči nemocnic, přičemž stav několika z nich je kritický.

Tisíce obyvatel oblasti přišly kvůli zemětřesení o přístřeší a uchýlily se do stanů na stadionu v Drači nebo zůstávají přímo na ulicích Thumanë. Premiér Edi Rama k tomu dnes podle agentury ATA řekl, že všichni tito postižení budou dočasně ubytováni v hotelích. Zároveň slíbil nové bydlení pro každou takto strádající rodinu nejpozději v příštím roce.

Obavy Albánců vyvolal ve středu nový silný otřes, k němuž podle albánského geofyzikálního ústavu došlo v 15:45 SEČ. Jeho intenzita dosáhla 5,6 stupně. Od ničivého zemětřesení, které udeřilo v úterý časně ráno, už seismologové zaznamenali několik set následných záchvěvů různé intenzity. Jeden z nich dnes dosáhl síly 4,9 stupně.

Na Balkáně jsou zemětřesení poměrně častá, protože leží v seismicky aktivní oblasti. V severomakedonské metropoli Skopje při zemětřesení v roce 1963 zemřelo více než 1000 lidí.

Témata: albánie Zemětřesení