Pašeračka Lucie má problém: Česko bude spolupracovat s Brazilci!

Lucie T. (pašeračka)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. listopadu 2019 10:21

Pašeračka Lucie T., kterou počátkem září zadrželi v Brazílii, má pořádný problém. České úřady se s těmi brazilskými dohodli na spolupráci, která se bude jistě týkat i jejího případu.

Před časem vás stars24.cz informoval o případu, který nápadně připomíná osud Terezy H., odsouzené za pašování drog v Pákistánu. Policisté v brazilském Sao Paulu v září zadrželi Češku Lucii T., která prý chtěla ze země propašovat drogy, konkrétně 6 kilo kokainu, do Thajska. Šokující je především informace, že tam byla i se svou dvouletou dcerkou. Soud jí zatím propustil do domácího vězení, teď jí navíc hrozí další problém.

Česko totiž přistoupilo jakožto první evropský stát k úmluvě, která mu v trestních věcech rozšíří možnosti justiční spolupráce se státy Latinské Ameriky. Úmluva bude pro ČR platná už od 16. listopadu.

„Ministerstvu spravedlnosti, Nejvyššímu státnímu zastupitelství, státním zastupitelstvím a soudům přistoupení přinese možnost spolupráce se státy - smluvními stranami úmluvy - které její poskytování podmiňují existencí příslušné mezinárodní smlouvy,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka. Česko tak získalo smluvní základ pro trestní spolupráci s 25 státy včetně Brazílie.

Problém pro českou pašeračku spočívá především v tom, že úmluva nezahrnuje problematiku vydávání osob k trestnímu stíhání. Týká se pouze poskytování právní pomoci, to znamená poskytování důkazů a zajišťování dalších úkonů pro účely trestního řízení - výslechu svědků, domovních prohlídek nebo zajišťování výnosů z trestné činnosti.

Témata: Lucie T. (pašeračka) Brazílie