Kruté mrazy a sněhová bouře decimují východ USA!

Sněhová bouře v USA 6

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. ledna 2018 2:11

Kruté mrazy a přívaly sněhu ani dnes severoamerický kontinent neopouštějí, mohutná bouře postihla hlavně východ Spojených států. Půlmetrové závěje zablokovaly dopravu prakticky na celém atlantickém pobřeží USA, situaci komplikuje prudký vítr a na některých místech i záplavy.

Záchranáři hlásí nové oběti. Ve Filadelfii řidič auta sjíždějícího z prudkého svahu svůj vůz neubrzdil a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stačil z auta utéct, spolujezdci se to ale nepodařilo. K podobné nehodě došlo i v Jižní Karolíně, kde malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Společnost Energy Corp, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts, kvůli kalamitě uzavřela její provoz. Bezprostřední příčinou bylo stržení jedné větve dálkového vedení, které elektrárnu napojuje na rozvodnou síť.

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila 1300 letů a odpoledne místního času oznámila, že do půlnoci žádné její letadlo z letišť v New Yorku neodstartuje. Největší americká letecká společnost zrušila i všechny čtvrteční lety z Bostonu, Hartfordu ve státě Connecticut a z města Providence ve státě Rhode Island.

Bostonský starosta Marty Walsh vyzval řidiče, aby nevyjížděli, protože části města jsou v důsledku silného větru zatopené. Mnoho aut voda zaskočila a zasahovat musejí záchranáři. Veřejné školy ve městě zůstanou dnes zavřené.

Bez proudu je podle agentury AP na východě Spojených států přes 100.000 domácností. Meteorologové varují, že za nynějším přívalem sněhu může přijít další prudký pokles teplot, který by o víkendu mohl být ve 12 městech na atlantickém pobřeží rekordní.

Témata: Sněhová bouře USA mráz