Trump označil jednání mezi oběma Korejemi za dobrou věc

Donald Trump

Autor: stars24.cz

4. ledna 2018 14:23

Americký prezident Donald Trump se dnes vůbec poprvé pozitivně vyjádřil k aktuální možnosti jednání mezi KLDR a Jižní Koreou.

Trump, který dosud šířil převážně ostrá prohlášení na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una, označil rozhovory za "dobrou věc". Zároveň připsal zásluhu za tento posun svému tvrdému přístupu vůči severokorejskému režimu.

"Vážně si někdo myslí, že by v tuto chvíli probíhala mezi Severní a Jižní Koreou jednání a dialog, kdybych nebyl rozhodný, silný a ochotný použít naši totální sílu proti Severu," napsal dnes Trump na twitteru s dovětkem, že "rozhovory jsou dobrá věc".

O naději na zlepšení napjatých poměrů mezi oběma znepřátelenými částmi Korejského poloostrova se mluví od novoročního Kimova projevu, v němž nabídl Soulu vzájemné sblížení a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě, která se uskuteční právě v sousední zemi. K USA však v téže řeči zvolil tradičně tvrdý postoj. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v první reakci interpretovala projev jako snahu "vrazit klín" mezi tradiční spojence USA a Jižní Koreu.

Soul reagoval na Kimův projev nabídkou jednání na vysoké úrovni a obě země ve středu obnovily horkou linku sloužící k vyřizování naléhavých událostí. Sám Trump byl v první reakci zaujat Kimovým tvrzením o jaderném odpalovacím tlačítku, které má prý severokorejský diktátor stále na stole a může kdykoli zahájit útok na USA. Trump mu vzkázal, že má v Bílém domě "mnohem větší a mocnější" jaderný knoflík, což řada kritiků označila za zbytečně dětinskou reakci přiživující vzájemné napětí.

Témata: Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Donald Trump