Dusno v Íránu: Ankara odmítá vměšování, Trump slibuje podporu

Írán

Autor: stars24.cz

3. ledna 2018 17:10

Ankara odmítá zahraniční vměšování do protivládních protestů i jiných záležitostí v Íránu, řekl dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Demonstranty podle něj podporuje izraelský premiér Benjamin Netanjahu a také americký prezident Donald Trump. Ten dnes protestujícím Íráncům slíbil, že od Spojených států se "ve vhodnou dobu" dočkají velké podpory.

Çavuşoglu bez dalších podrobností řekl, že íránští činitelé by neměli používat dvojí standardy. Dodal, že v sobotu se sejde se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes hovořil telefonicky s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Ten mu sdělil, že doufá, že nepokoje v jeho zemi skončí do několika dní. Agenturu Reuters o tom informovaly nejmenované zdroje z Erdoganova úřadu.

Trump dnes na twitteru vyjádřil úctu protestujícím Íráncům a slíbil jim podporu. "Tolik úcty vůči lidem v Íránu, kteří se snaží zbavit zkorumpované vlády. Od Spojených států uvidíte ve vhodnou dobu velkou podporu!" napsal prezident bez dalších podrobností.

Po celém Íránu se od 28. prosince konají demonstrace proti špatnému stavu ekonomiky a růstu cen potravin, později se přidaly i protesty proti vládě. O život při nich přišlo už 21 lidí, dalších až 450 osob skončilo ve vězení. Část protestujících poničila banky, mešity i policejní auta.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí uvedl, že protesty podněcují zahraniční nepřátelé Íránu. Demonstranty nedávno v rozhlase povzbudil izraelský ministr tajných služeb Jisrael Kac. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová požádala o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Témata: Írán Turecko Donald Trump