Trumpova vize? Rok 2018 bude úžasný a fantastický

Donald Trump

Autor: stars24.cz

1. ledna 2018 18:34 | Aktualizováno: 1. ledna 2018 20:00

Americký prezident Donald Trump očekává úspěšný rok 2018. Před svým soukromým klubem na Floridě novinářům řekl, že to bude "úžasný a fantastický" rok. Podle šéfa Bílého domu bude pokračovat růst na burze a podniky budou dále přicházet do USA. Z úspěchů roku uplynulého Trump vyzdvihl daňovou reformu, umožnění těžby ropy a plynu v Arktické národní přírodní rezervaci a zrušení povinného zdravotního pojištění. V prvním tweetu nového roku pak prezident kritizoval Pákistán.

Na otázku, co říká na hrozbu severokorejského vůdce Kim Čong-una týkající se jaderných zbraní, Trump odpověděl: "Uvidíme". Kim Čong-un v novoročním projevu řekl, že má na svém stole ovladač jaderných zbraní a použije ho v případě ohrožení své země. Řekl také, že v dostřelu severokorejských raket jsou celé Spojené státy.

Rok 2017, kdy nastoupil do prezidentského úřadu, si Trump pochvaloval ještě před nedělními večerními oslavami. "Jaký to byl rok, a to jsme teprve začali," sdělil a na twitteru napsal: "Společně děláme Ameriku zase významnou. Šťastný Nový rok!!"

V prvním letošním tweetu Trump ostře kritizoval Pákistán. "Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohli Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam," uvedl prezident, podle něhož si Pákistán o amerických politicích myslí, že jsou blázni. "Poskytují útočiště teroristům, které honíme v Afghánistánu," napsal dále americký prezident a dodal, že Spojeným státům se od Pákistánu dostává jen malé pomocí. "Už dost!" doplnil.

Podle agentury Reuters není jasné, co bezprostředně Trumpovo vyjádření na adresu asijské země vyprovokovalo. Vztah Washingtonu a Islámábádu je ale v současnosti značně napjatý. Už loni při představování své nové strategie pro Afghánistán americký prezident Pákistán důrazně kritizoval. "Na prezidentův tweet zakrátko odpovíme," uvedl v reakci na Trumpovu kritiku pákistánský ministr zahraničí Chavadža Ásif. "Necháme svět poznat pravdu... rozdíl mezi skutečností a fikcí," dodal.

Trump trávil závěr roku 2017 v Palm Beach, kde má své sídlo. Na twitteru oznámil, že do Washingtonu odletí dnes v 16:00 místního času (22:00 SEČ). "Spousta práce přede mnou, ale bude to skvělý nový rok," dodal.

Témata: Donald Trump Nový rok