Krach cestovky Thomas Cook: CHAOS, desetitisíce lidí v nesnázích… Dotkne se i Čechů?

Thomas Cook

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz, ČTK

23. září 2019 13:50

Krach renomované cestovní kanceláře Thomas Cook způsobil pořádný chaos. Desetitisíce lidí se následkem bankrotu společnosti ocitli ve velkých nesnázích. Jak se dotkne situace českých klientů zkrachovalé cestovní kanceláře?

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook, mimochodem nejstarší svého druhu na světě, dnes oznámila bankrot a vstoupila do likvidace. Momentálně je s ní na dovolené asi 600 tisíc lidí, mezi klienty logicky zavládla panika, jelikož není jasné, kdo se o ně v nastalé situaci postará. Dotkne se krach kanceláře i českých turistů?

Thomas Cook je v Česku zastoupena CK Neckermann, která reagovala pozastavením prodeje nových zájezdů. V zahraničí by momentálně měla mít asi 1100 českých klientů, jimž slíbila zajistit návrat. I proto vydal Svaz obchodu a cestovního ruchu prohlášení, v němž se konstatuje, že by krach neměl mít dopad na české turisty. Redakce stars24.cz má dokument k dispozici.

Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy není krach tradiční cestovní kanceláře dobrou zprávou pro oblast světového cestovního ruchu. „Českého trhu se však tato situace dotkne jen minimálně. CK Neckermann, která Thomase Cooka u nás zastupuje, je nezávislý subjekt a všechny zájezdy má navíc předplacené, proto čeští turisté nebudou touto situací dotčeni,“ konstatuje.

V případě, že si někteří čeští občané zakoupili zájezd přímo u kanceláře Thomas Cook, bude jejich situaci řešit příslušná pojišťovna. „Britská vláda sice odmítla poskytnout finanční injekci a společnost Thomas Cook zachránit, ale bezpochyby udělá spolu s pojišťovnami vše pro to, aby se klienti této cestovní kanceláře vrátili v pořádku domů,“ říká prezident SOCR ČR.

Podle Prouzy ilustruje krach britské kanceláře dopady velkých změn, kterými oblast cestovního ruchu prochází. Britský úřad pro civilní letectví CAA už zahájil operaci, jejímž smyslem je dopravit co nejrychleji domů na 150.000 britských turistů, kteří jsou nyní s kanceláří na dovolené. Akce označovaná za „největší repatriaci v době míru v historii Británie“ potrvá zhruba dva týdny.

Témata: Thomas Cook cestovní kanceláře cestování bankrot turistika