Tereza H.: Život ohrožující nemoc a panika!

Tereza Hlůšková 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. září 2019 9:37 | Aktualizováno: 22. září 2019 19:56

V Pákistánu odsouzená Tereza H. propadá ve vězení panice. Nejenže marně čeká na odvolací řízení, ale za mřížemi začali ji i ostatní spoluvězně ohrožovat na životě velice zákeřná nemoc, kterou z našich končin moc neznáme.

Už rok a půl tráví Tereza H. v pákistánských celách, v zemi ji totiž zadrželi, když se snažila vycestovat s 9 kilogramy heroinu. Letos v březnu ji v Pákistánu odsoudili k téměř devíti letům vězení a ona nyní čeká na odvolací řízení, které snad začne v druhé půlce září.

Nejen jí však za mřížemi zachvátila panika kvůli šíření smrtelně nebezpečné choroby – krvácivé horečky dengue, proti které neexistuje očkování ani lék. Nemoc přitom už útočí v bezprostředním okolí věznice.

„Na dengue už zemřelo 10 lidí a virus se rychle šíří po celém Láhauru. Úřady proto vyhlásily rozsáhlá preventivní opatření,“ prozradil Blesku tamní novinář Aršád Ali. Vedení věznice už rovněž sáhlo ke krokům, které by měly minimalizovat riziko epidemie.

V káznici zprvu zavládla panika, i Tereza musela být překvapená, když viděla zřízence nanášet po věznici speciální postřik proti šíření dengue. Teď už je situace klidnější. „Vězni byli instruováni, aby se chránili každé ráno a večer a aby používali repelent,“ vysvětlil deníku pákistánský žurnalista.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Věznice dengue (horečka)