V ruském Petrohradu vybuchla bomba

Petrohrad

Autor: ČTK, stars24.cz

27. prosince 2017 19:02 | Aktualizováno: 27. prosince 2017 19:48

V supermarketu petrohradského zábavního centra dnes večer explodovalo podomácku vyrobené výbušné zařízení. Zatím je hlášeno deset zraněných, kteří byli hospitalizováni, život nikoho z nich není ohrožen. Desítky lidí byly evakuovány. Případ se v této fázi vyšetřuje jako pokus o vraždu dvou a více lidí, zkoumají se ale "všechny možné verze", sdělil Vyšetřovací výbor (SK).

Podle SK, což je ruská obdoba americké FBI, výbuch nastal v 18:30 místního času (16:30 SEČ) v supermarketu Křižovatka. Ten je umístěn v přízemí zábavního centra Gigant Hall.

"V obchodním centru se ozval výbuch o síle 200 gramů TNT podomácku vyrobeného zařízení naplněného destruktivními prvky," sdělila médiím mluvčí Vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková. Dodala, že vyšetřovatelé zatím nevylučují žádnou verzi události, tedy ani terorismus.

Šéf oddělení SK v Petrohradě Alexandr Klaus uvedl, že po výbuchu bylo do nemocnic převezeno deset lidí. Dodal, že nikdo z nich není v ohrožení života. Podrobnosti o povaze zranění zatím úřady nesdělily.

Vyšetřovatelé poukázali mimo jiné na to, že po výbuchu nenásledoval požár. Způsobené škody zřejmě nejsou nijak velké, konstrukce budovy komplexu není podle dosavadních zjištění ohrožena.

Ruská státní televize RT oznámila, že z budovy bylo evakuováno přes 50 lidí. V okamžiku exploze se v centru nacházelo několik stovek lidí. Na místo se sjelo množství policejních aut, vozy záchranné služby a rovněž hasiči.

Témata: Rusko exploze Rusko Petrohrad