Islám v EU mimo zákon? Hledá se způsob, jak víru zakázat

Marine Le Penová na pražské konferenci protiimigračních stran

Autor: stars24.cz

27. prosince 2017 12:06

Evropská extrémní pravice se nedávno sešla v Praze, kde mezi sebou političtí lídři diskutovali o budoucnosti Evropy. Jedno téma se nakonec ukázalo jako zlomové - islám v Evropě. Pravice by víru co nejradši okamžitě zakázala, evropská legislativa (a zbytek politického spektra) tomu ovšem brání.

Politici sice v Praze diskutovali o Evropě, v mnoho situacích se však silně odrážely Spojené státy americké. Hlavní inspirací pro zákaz islámu byl totiž americký prezident Donald Trump. "Měli bychom si z jeho neústupné migrační politiky vzít příklad a stejně tvrdě postupovat i proti muslimům," řekl na sjezdu Geert Wilders, nizozemský pravicový politik.

Amerika však není jedinou zemí, kterou by se Evropa mohla inspirovat. "Stejně tak bychom měli bez rozdílů poslat zpět každou loď, kterou najdeme na moři s uprchlíky. Austrálie to tak dělá už roky," připomněl Wilders. Austrálie se snaží dlouhodobě udržet uprchlíky od svých teritoriálních břehů, zatímco Trump se svojí politikou jasně vzkázal, že nestojí o muslimské uprchlíky a přistěhovalce.

Na pravicovém sjezdu, kterého se zúčastnili představitelé Francie, Německa, Velké Británie, Nizozemí, Polska, Rakouska nebo České republiky, zněly taky slogany jako "Evropa pro suverénní státy". Heslem chtěli politici vyjádřit odpor vůči kvótám a naopak se dožadovali toho, aby každý stát měl i nadále právo rozhodnout, zda uprchlíky příjme nebo ne.

Mnoho evropských pravicových stran prohrálo volby ve své domovině, stejně jako Wilders nebo Marine Le Penová, odborníci však varují před podceněním pravice a antiislámských a antiuprchlických nálad. Nejvýraznější příklad nalezneme třeba v Rakousku, kde se pravice dostala až do vlády a lídr vítězné strany Sebastien Kurz si svůj úspěch postavil na stejné vlně.

"Na pozoru bychom se měli mít před pravicovými vládami, jako je v Maďarsku, Polsku a vlastně i v Rakousku," domnívá se politolog Zselyke Csaky. "Kromě toho, že narušují integritu Evropské unie, můžou taky institucí otřást přímo v základech," dodává odborník z Freedom House.Wilders během svého proslovu ocenil zejména státy Visegrádské čtyřky za to, že jsou neoblomní ve snaze nepřijímat uprchlíky na základě kvót.

Připomněl také, že počet muslimských uprchlíků může vážně poškodit a změnit dosavadní kulturu Evropy. "Migrace je už neúnosná," řekla Le Penová. Podle ní je odlišnost v Evropě nezbytná, přesto by Nizozemí měli zůstat Nizozemskem, Česká republika je pro Čechy a Francie pro Francouze.

Zahraniční média informují o pravicovém sjezdu jako černém období pro pro evropskou humanitu. "Chtít zakázat islám je projevem extrémní xenofobie," řekl Andrew Stroehlein z organizace OSN pro lidská práva. Pravicový sjezd byl uspořádán Českou republikou pod záštitou Svobodné a přímé demokracie Tomia Okamury.

Témata: islám EU Marine Le Pen Tomio Okamura Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu)