Hurikán Dorian rozséval zkázu, má desítky obětí! Náprava škod potrvá desetiletí!

Obraz zkázy po hurikánu Dorian 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. září 2019 9:06

Na 30 mrtvých vzrostla bilance hurikánu Dorian na Bahamách. Uvedl to v televizi CNN bahamský premiér Hubert Minnis. Náprava škod podle něj potrvá po celé generace. Předchozí bilance čítala 20 obětí, ale úřady připouštěly, že se počet obětí zřejmě ještě zvýší. Podle OSN okamžitou pomoc potřebuje asi 70.000 obyvatel souostroví.

Bouře Bahamy opustila a nyní se nachází u amerického pobřeží. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 210.000 domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.

Déšť a vichry, které podle předpovědi v poryvech dosahují rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, podle agentury AP nyní bičují jižní části Severní Karolíny. V nízko položených částech historického města Charleston v Jižní Karolíně stoupla voda o 30 centimetrů i více, poznamenala agentura Reuters.

Dodala, že úřady v obou státech nařídily evakuaci asi 900.000 lidí, ale zatím není jasné, kolik lidí tak opravdu učinilo. V USA zatím byly ohlášeny čtyři úmrtí spjaté s bouří, z toho tři lidé zemřeli na Floridě během příprav na příchod bouře či během evakuace. V Severní Karolíně se pětaosmdesátiletý muž zabil pádem z žebříku, když se snažil zabarikádovat svůj dům.

Ve Severní Karolíně dnes kvůli hurikánu úřady zakázaly přístup do několika okresů, v dalších byl vyhlášen zákaz nočního vycházení. V pobřežních oblastech meteorologové očekávají záplavy.

V jihokarolínském Charlestonu prudký vítr vyvrátil 150 stromů, ve městě je kvůli vysoké vodě a sraženým sloupům veřejného osvětlení neprůjezdných víc než sto ulic.

Pobřeží amerického státu Georgia, které Dorian zasáhl ve středu, začíná podle agentury AP ožívat, dodávka elektřiny je téměř všude obnovena. Naopak na karibském souostroví Bahamách si předtím řádění hurikánu vyžádalo nejméně 30 mrtvých.

Témata: hurikán Dorian (srpen 2019) USA