IS míří do Evropy. Otravte jídlo, útočte na kostely a symboly západního života

Islámský stát (ISIS)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

22. září 2017 19:16

Významné ztráty, které utrpěl Islámský stát v jeho neustále se zmenšujícím chalífátu na Blízkém východě, se neprojevily vítězstvím úřadů ve Spojených státech a Evropě, které se snaží zastavit prozatím velmi úspěšné propagandistické snahy džihádistické organizace, Ve své zprávě to uvádí britský think-tank Policy Exchange.

Přestože islamisté i nadále ztrácí bojovníky a území v Iráku a Sýrii, především díky koalici vedené USA, podařilo se jim rozšířit svou kampaň do Evropy, tvrdí analýza provedená americkým Institutem studium války (ISW).

Média také citují prohlášení francouzské policie, která již varovala, že nová propaganda IS vyzývá teroristy, aby útočili na turistické zajímavosti, kostely a „další symboly západního života“. „Extrémisté také vyzvali útočníky, takzvané osamělé vlky“, aby způsobovali vykolejení vlaků, otrávili jídlo a zapálili lesní požáry po celé Evropě,“ cituje z dokumentu Daily Mail.

Jde o součást „úsilí militantní skupiny o přeskupení na prahu Evropy," napsal americký deník Wall Street Journal (WSJ), který poukazuje na to, že Libye prožívá obnovu IS, která je řízena asi 500 teroristy. Deník také poznamenal, že „regenerační pobočka IS“ v Libyi se snaží využít toku migrantů do Evropy, aby mohla provádět útoky v regionu. Podle Europolu, policejního orgánu EU, došlo jen loni v Evropě k celkem 142 teroristických útoků a pokusům o ně – a to v osmi zemích, přičemž většina z nich se stala v Británii, napsal nedávno server The Independent. 

Studie ISW však zároveň zjistila, že neexistují žádné důkazy o tom, že džihádistická organizace systematicky využívá uprchlickou krizi k pašování teroristů do Evropy nebo přímé radikalizaci žadatelů o azyl. Europol poukázal na to, že někteří uprchlíci by mohli být zranitelní propagandou IS, ale také potvrdil, že nebyla nalezena žádná přímá vazba, uvádí The Independent.

Různí analytici pak předvídají, že ideologie IS přežije chalífát a že organizace zůstane hrozbou dlouho po porážce skupiny v Iráku a Sýrii. „IS vede společenskou a informační kampaň, aby získal podporu mezi západními obyvateli - západní státy nebudou schopny zabít a zatknout všechny," píše ISW.

„Tento boj [proti globálním džihádu] je stále více zpochybňován nejen na zemi, ale i v nové oblasti boje - kyberprostoru," vysvětloval americký generál David Petraeus v předmluvě ke zprávy think-tanku Policy Exchange.

Zpráva Policy Exchange také odhalila, že „IS a další teroristické skupiny vyhrávají pokračující on-line válku nad orgány, které se snaží zastavit šíření extremistických materiálů,“ vysvětluje The Independent. Podle analýzy je obsah spojený s IS a dalšími skupinami džihádistů nejčastěji přístupný v Turecku, USA, Saúdské Arábii, Iráku a ve Spojeném království. Americká vláda už uznala, že on-line propagační válku proti IS prohrává.

Témata: Islámský stát (IS) evropa