ÚTOK ve Francii: Muž bodal na ulici do lidí, jeden mrtvý a 9 zraněných

Francouzská policie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. srpna 2019 18:49 | Aktualizováno: 31. srpna 2019 21:13

Útočník ozbrojený nožem dnes odpoledne ve městě Villeurbanne u Lyonu zabil jednoho člověka a dalších devět lidí zranili, z toho tři vážně. Úřady původně informovaly o druhém útočníkovi na útěku, policie ale později existenci druhého pachatele nepotvrdila.

Motiv činu není jasný, uvedla agentura AFP. Podle jednoho z policejních zdrojů by útočníkem mohl být žadatel o azyl z Afghánistánu. ´

Muž začal kolem půl páté odpoledne napadat nejspíš náhodně kolemjdoucí u východu z metra Laurent-Bonnevay; na místě ihned vypukla panika a lidé se začali schovávat, kde se dalo, popsala francouzská média. Útočník je nyní ve vazbě a je podezřelý z trestného činu vraždy a několika pokusů o vraždu, uvedla prokuratura v Lyonu.

#BREAKING Update : One the suspects being held by a passer-by at the elevator after a stabbing attack at Laurent Bonnevay metro station in which 1 has died and at least 8 have been injured according to Le Progrès. #Villeurbanne #Lyonpic.twitter.com/zuC1RQk82y

— Shark NewsWires (@SharkNewsWires) 31. srpna 2019

"Na zastávce autobusu 57 stál muž, který najednou začal bodat všemi směry," citovala agentura AFP jednu ze svědkyň. Jednu z obětí zasáhl do břicha, jinou do hlavy, další ženě poranil ucho, popsala dívka.

AFP připomněla, že při explozi výbušniny v centru Lyonu letos v květnu utrpělo lehká zranění 13 lidí. Za útokem tehdy stál čtyřiadvacetiletý muž původem z Alžírska, který vyšetřovatelům po svém zadržení řekl, že přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát.

Témata: Francie útok