Horor v Moskvě: Linkový autobus vjel do lidí. Čtyři mrtví, devět zraněných + NOVÉ INFORMACE

Linkový autobus v Moskvě zabil čtyři lidi, devět je zraněno (25.12.2017).

Autor: stars24.cz

25. prosince 2017 15:01 | Aktualizováno: 25. prosince 2017 21:28

Čtyři mrtvé a devět zraněných si dnes podle upřesněných údajů vyžádalo neštěstí v Moskvě, kde linkový autobus vjel na schodiště podzemního přechodu pro pěší. S odvoláním na policejní zdroje to oznámila agentura TASS. Na místě zasahovalo deset vozů záchranných služeb, zraněné přepravovaly k ošetření tři vrtulníky.

Incident se stal u stanice metra Slavjanskij bulvar na západě města v místech rušného dopravního uzlu. Řidiče policie zadržela. Vyšetřovatelé předpokládají, že buď nezvládl řízení, nebo měl autobus technickou poruchu. V Moskvě dnes silně sněžilo a viditelnost byla špatná.

"O teroristickém útoku se nemluví, žádná taková verze se nevyšetřuje," citovala agentura Interfax zdroj z moskevské radnice. Osmapadesátiletý řidič, jehož jméno policie nezveřejnila, je v moskevském dopravním podniku Mostransavto zaměstnán 17 let.

Vozidlo, které přijelo po pravidelné lince z obce Skolkovo na západním okraji města, podle očitých svědků nejdříve vjelo na chodník a po chvíli se zastavilo na schodech do podchodu. Pod koly autobusu zůstali po nehodě tři lidé, zranění utrpěli i cestující v autobusu. Stav tří z nich je kritický.

POZOR! Záběry jsou drastické

Podle záznamu z pouličních kamer stál autobus dlouho na zastávce, než prudce vyrazil z místa, najel na chodník a pak do podzemního přechodu. Řidič podle vyšetřovatelů vypověděl, že chtěl na zastávce trochu popojet, aby udělal místo dalšímu vozu, ale "autobus se náhle sám rozjel" a už ho nedokázal zastavit, protože selhaly brzdy.

Řidič měl sice letité zkušenosti z moskevské dopravy, autobus daného typu ale podle agentury TASS řídil dnes poprvé. Nehodu údajně mohla způsobit láhev vody, která prý řidiči spadla a zaklínila se pod pedálem.

Cestující hodnotili řidiče rozporně: podle jedněch se choval normálně, možná jen poněkud nepřívětivě. Další cestující v televizi Dožď naopak řekl, že se mu zdálo, že řidič schválně šlápl na plyn a po nehodě se prý ani nesnažil pomoci pasažérům.

Postih podle médií hrozí nejen řidiči, ale i přepravci. Ten tvrdí, že autobus byl prakticky nový, v provozu totiž nebyl ani rok, a že všechny autobusy kontroluje pokaždé před tím, než vyjedou do ulic. Havarovaný vůz nicméně prověří experti, aby zjistili, zda se nevyskytla nějaká porucha či závada.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin kondoloval příbuzným obětí a nařídil technickou kontrolu všech městských linkových autobusů.

V Rusku byl dnes obvyklý pracovní den, pravoslavné Vánoce připadají podle juliánského kalendáře na 7. ledna.

Témata: Nehody autobusů Moskva Rusko