Koledy urážely muslimy: Škola zrušila dětem vánoční besídku

Johanneum Lüneburg

Autor: Renata Schnabelová, stars24.cz

22. prosince 2017 1:31

V německém městě Lüneburg se před Vánoci tedy dějí věci. Každoročně se tu ve školách, stejně jako u nás, pořádají vánoční besídky, kde vystupují místní žáci s krátkým představením a zpíváním koled. Jenže letos se na Gymnáziu Johanneum žádná besídka nekonala

Během vyučování bylo podle německých médií prý tolik stížností ohledně oslavování křesťanských svátků ze strany muslimských dětí, že vedení školy celou akci prostě zrušilo.

Jenže kritika, která přichází ve vlnách od německé veřejnosti, je snad ještě horší. Naštvané dopisy dostává vedení školy po desítkách a telefony nepřestávají zvonit. Místní noviny a samozřejmě sociální sítě aféru neustále propírají. „Jsme zasaženi vlnou nenávistné pošty včetně hrozeb vedení školy a zřizovateli,“ potvrdil momentální situaci člen rodičovské rady, který z pochopitelných důvodů zůstává v anonymitě. 

Během posledních let si prý několik muslimských dětí stěžovalo, že zpívání křesťanských koled je prý proti jejich náboženskému přesvědčení a vyznání. Tito žáci se besídek samozřejmě účastnit nemuseli. Jenže nátlak na úplné zrušení besídky postupně sílil, a tak se na stranu odpůrců přidávalo čím dál tím více dětí, až jejich prosbu škola vyslyšela a splnila. Alexandr Gauland, člen hnutí Alternativa pro Německo, na facebooku kritizoval kontroverzní událost jako „nesnesitelné a nedobrovolné pořízení islámu“. Reakci školní i rodičovské rady nazývá „naprosto nepochopitelným rozhodnutím“ kvůli muslimské studentce a jako „smutnou a zbabělou nespravedlnost“ vůči ostatním dětem.

Témata: Vánoce Školství Muslimové Johanneum Lüneburg