Svět se obrací na ruby? Muži budou muset dokazovat, že nikoho neznásilnili!

Násilí, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. prosince 2017 14:39

Švédská vláda má v plánu změnit zákon o znásilnění. V této změně by se mělo břemeno dokazování přenést z oběti na pachatele. Podle nového zákona by měl každý dostat "výslovný souhlas" k pohlavnímu styku od druhé osoby. Informovala o tom agentura Beta.

Dřívější švédský zákon umožňoval trestní stíhání pachatelů znásilnění jen v tom případě, pokud bylo prokázáno, že použili hrozbu nebo násilí. Podle nového navrhovaného zákona, píše agentura AP, by pachatel mohl být stíhán i tehdy, když nedostal "výslovný souhlas" nebo "nebylo výslovným přáním obou", aby došlo k pohlavního styku.

Švédský předseda vlády Stefan Lövfen uvedl, že přenesení odpovědnosti za důkazy z oběti na pachatele je cílem "historické reformy", kterou jeho koalice připravovala od doby, kdy začala před 3 lety vládnout.

Jeho náměstkyně Isabella Lövinová dodala, že nedávná kampaň #MeToo ukázala, že "je potřeba reformovat zákon". Očekává se, že zákon bude přijat v parlamentu už dnes. Pokud se tak stane, mohl by vstoupit v platnost už 1. července příštího roku.

Kritici zákona namítají, že v žádném případě nepovede k většímu počtu odsouzených lidí ze znásilnění.

Kampaň #MeToo (#játaké) začala jako protest proti sexuálnímu obtěžování poté, co vyšla na povrch aféra kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Následně veřejně vystoupilo množství žen i mužů, kteří se svěřili, že se stali obětí sexuálního zneužívání.

Témata: Lidé Znásilnění Švédsko Sexuální obtěžování Násilí