Radovan Krejčíř bude brzy zavražděn? Z JAR přichází drsné zprávy!

Radovan Krejčíř, foto: Lisa Skinner

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

12. srpna 2019 9:21 | Aktualizováno: 12. srpna 2019 15:33

Život Radovana Krejčíře v johannesburgské věznici Leeuwkop s maximální mírou ostrahy, kde si Čech odpykává pětatřicetiletý trest, není ohrožen, ujistila jihoafrická vězeňská správa podle místních médií. Reagovala tak na tvrzení Krejčířových příbuzných, kteří si v tisku stěžovali, že Čech bude brzy zavražděn, pokud nebude z Leeuwkopu přeložen do jiného zařízení.

"Je naší odpovědností zajistit, aby všichni vězni byli v bezpečí. Pan Krejčíř a jeho rodina si mohou být jisti, že v naší péči je v bezpečí," prohlásil mluvčí Singabakho Nxumalo podle serveru Ewn.co.za. Stížnosti odmítl jako neopodstatněné.

Minulý týden jihoafrický soud zamítl Krejčířovu žádost o přeložení do jiného nápravného zařízení. Krejčíř tvrdil, že si ředitel věznice najal jiného vězně, aby ho zavraždil. Ředitel tato tvrzení odmítl.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. V JAR žije od roku 2007, za mřížemi je od listopadu 2013, odsouzen byl za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami. Čelí také obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí zavraždit policistu a právního konzultanta.

Český rodák, který byl svého času považován za jednoho z nejbohatších Čechů, si na jihoafrické úřady stěžuje pravidelně. V minulosti mu vadila nekvalitní matrace, vězeňská strava, nedostatečná lékařská péče nebo málo prostoru v cele.

Témata: Radovan Krejčíř jihoafrická republika