Útok v Norsku: Střelec zaútočil v mešitě!

Útok na muslimy v Norsku: Uvnitř mešity vypukla střelba

Autor: stars24.cz, ČTK

10. srpna 2019 18:40 | Aktualizováno: 10. srpna 2019 21:39

Nejméně jeden člověk utrpěl zranění při střelbě v mešitě poblíž norského hlavního města Oslo. Pravděpodobný pachatel byl dopaden, uvedla norská policie. Další podrobnosti k útoku nesdělila. Představitel mešity norským médiím řekl, že útočníka přemohli sami věřící ještě před příjezdem policie.

"Jeden člověk byl zasažen. Nevíme, jak vážně byl zraněn. Podezřelý byl zatčen," napsala policie na twitteru. Později dodala, že informace o případných komplicích nemá. Mešita je v Baerumu, což je západní předměstí Osla.

"Jeden z našich věřících byl zasažen, střílel běloch v přilbě a v uniformě," řekl představitel mešity. "Chlap, který vypadal jako Nor a měl s sebou opakovací brokovnici a pistole, vstoupil do mešity a začal kolem sebe střílet," řekl a dodal, že zasažen byl pětasedmdesátiletý muž. Věřící v mešitě ale útočníka podle něj přemohli a pak předali policii.

Norská tajná služba PST uvedla, že situaci sleduje, ale že "na vyvozování závěrů je zatím brzy," řekl televizi mluvčí tajné služby Martin Bernsen.

Agentura AFP dala dnešní střelbu v Baerumu do souvislosti s útoky na mešity, které mají na svědomí bílí extremisté - zejména ve Spojených státech a na Novém Zélandu. Tam letos v březnu střelec inspirovaný norským neonacistou Andersem Breivikem zabil 51 muslimů.

Pravicový extremista Breivik 22. července 2011 zaútočil nejdříve ve vládní čtvrti v centru Osla, kde jím nastražená bomba zabila osm lidí. Tím odpoutal pozornost a v převlečení za policistu se vydal na ostrov Utöya, kde v té době bylo více než 500 mladých lidí, z nichž 69 během hodinu a půl trvajícího řádění zastřelil.

Terčem několika útoků z řad norských pravicových radikálů se v minulosti stala i centrální mešita v Oslu, která byla postavena v roce 1977 a kterou navštěvuje více než 5000 věřících. Byla ovšem také svědkem sporů uvnitř samotné muslimské komunity. Před pěti lety Nor pákistánského původu napadl sekyrou a nožem imáma, který odsuzoval náboženský extremismus.

Témata: norsko útok střelba teroristické útoky v Norsku zbraně Muslimové