Tornáda děsí Evropu: Lidé šíleli, úřady hlásí škody i vážná zranění!

Tornádo

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. srpna 2019 14:33 | Aktualizováno: 10. srpna 2019 16:35

Jedno tornádo za druhým zaznamenávají meteorologové po celém Evropě, úřady hlásí vážně zraněné lidi i velké škody na majetku. Nejvážnější byla v pátek situace v Lucembursku. Tamní vláda dokonce vytvořila krizový tým.

Tornáda v posledních hodinách a dnech děsí Evropu, především pak země Beneluxu. Větrný vír tam způsobil vážné škody, podle úřadů se zranilo 14 lidí, z toho dva vážně. Zkázu za sebou zanechal na úseku dlouhém pět až sedm kilometrů.

Nejvážněji tornádo zasáhlo města Petingen a Käerjeng, kde bylo zcela zničeno nebo poškozeno zhruba 160 domů. Mnoho budov je neobyvatelných a úřady byly nuceny zřídit nouzové přístřešky. 

Policisté a hasiči za pouhých několik minut přijali více než 1000 tísňových volání. Tornádo vyvracelo sloupy elektrického vedení a v některých částech byly přerušeny dodávky elektřiny. Vláda vytvořila krizový tým.

Tornádo hlásí i z nizozemského Amsterdamu, kde místní i turisty tento úkaz překvapil a způsobil značnou paniku. „Je to tornádo? Šílené!“ zní z jednoho videa na sociální síti.

Nizozemští meteorologové však uvedli, že si zatím nejsou stoprocentně jisti, že šlo o tornádo. Sbírají proto data ze stanic, aby mohli vše náležitě vyhodnotit. Škody každopádně vytvořilo, nizozemská stanice NOS informuje o poškozené lodi a stromu, který spadl na cyklostezku.

Témata: Tornádo Počasí evropa Lucembursko Amsterdam (The Netherlands)