Exploze v Káhiře! 20 mrtvých a 50 zraněných, výbuch zasáhl nemocnici!

Egyptem otřásl výbuch

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. srpna 2019 16:28

Při silné explozi vyvolané hromadnou autonehodou v centru Káhiry v noci na dnešek zahynulo 20 lidí a dalších 47 jich utrpělo zranění. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na egyptské úřady.

Výbuch poničil i přilehlou nemocnici, která musela být částečně evakuována. Příčina silné exploze není zatím známa, žádný z úřadů dosud oficiálně nenaznačil, že by se mohlo jednat o útok, či zda se na místě nehody našly stopy výbušniny. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané.

"České ministerstvo zahraničních věcí nemá informaci o tom, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi," uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí Zuzana Štíchová.

Podle sdělení egyptského ministerstva obrany narazilo vozidlo, jež jelo velkou rychlostí v protisměru, do tří dalších aut na nábřeží Nilu. Následný výbuch poničil vstupní bránu nemocnice a několik přilehlých pokojů. Celkem muselo být evakuováno 78 lidí. "Když jsem vycházel z pokoje, tak padaly části stropu," uvedl jeden z pacientů. Podle výpovědi svědků byla budova poničena až do úrovně třetího patra.

Exploze také poničila asi 20 okolních aut, přičemž lidé, kteří v nich seděli, utrpěli popáleniny. Ministryně zdravotnictví v televizním vystoupení uvedla, že záchranáři na místě nehody sbírali části těl a že je možné, že nějaká těla skončila také v blízkém Nilu.

Proč srážka automobilů způsobila tak mohutnou explozi zatím není jasné. Incident podle státní tiskové agentury MENA vyšetřuje egyptská prokuratura.

Dopravní nehody si v Egyptě každý rok vyžádají velký počet mrtvých, jen loni to bylo více než 3000 úmrtí a přes 12.000 zraněných. Vedle špatného stavu vozovek i vozidel má nehody podle agentury DPA na svědomí především bezohledné chování řidičů, kteří ohrožují nejen svůj život, ale i životy ostatních účastníků provozu.

Egypt rovněž již roky bojuje proti islámským radikálům, kteří působí zejména na Sinajském poloostrově. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení nedávno zesnulého prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V uplynulých letech radikálové útočili ale i blíže k hlavnímu městu, kde se stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté.

Témata: Egypt výbuch