Střelba v El Pasu: Útočník zabil i matku, která chránila syna. Trump přiznal problémy

Patrick Crusius (střelec z El Pasa)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. srpna 2019 9:35

Jednou z obětí střelce v americkém El Pasu, který v sobotu v obchodním domě usmrtil 20 lidí, je i Jordan Anchondová. Jak uvedla její sestra, Jordan pravděpodobně zemřela, když se snažila ochránit před střelbou svého dvouměsíčního syna Paula. Ten musel být se zlomeninami hospitalizován v nemocnici, napsala agentura AP.

"Ze zranění, které dítě utrpělo, vyvodili, že je více než pravděpodobné, že se má sestra snažila chlapce ochránit," uvedla Leta Jamrowski. "Takže když ji střelili, držela ho a spadla na něj. To je důvod, proč utrpěl zlomeniny několika kostí. Takže téměř jistě žije díky tomu, že ona svůj život položila," dodala Jamrowski.

Anchondová, 25letá matka tří dětí ve věku pět let, dva roky a dva měsíce, vyrazila v sobotu do obchodního domu na nákup. Spolu s ní zemřel při útoku i její manžel Andre Anchondo.

"Chlapec má stále na sobě její krev. Vždycky, když se podobné věci dějí, nikdy by vás nenapadlo, že to potká i vaši rodinu," svěřila se televizní stanici CNN Liz Terryová, teta Jordan Anchondové. "Jak je možné, že jdou rodiče jen nakupovat a přitom zemřou, když chrání své dítě přes střelami?," dodala.

Podezřelým ze střelby v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí, je běloch Patrick Crusius (21). Už krátce po činu ho policie zatkla. Motiv útoku není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext.

Trump: Problém se střelci máme dlouhá léta, jsou duševně nemocní

Americký prezident Donald Trump v neděli odpoledne místního času veřejně vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech dvou víkendových střeleb, jejichž pachatelé na dvou místech v USA zabili 29 lidí a dalších pět desítek zranili. Za jednu z příčin takových masakrů přitom označil duševní choroby. Bylo to jeho první vystoupení na veřejnosti od útoků, které se odehrály v noci na neděli SELČ a ke kterým se předtím vyjadřoval na twitteru.

"Chci vyslovit soustrast lidem v El Pasu v Texasu a v Daytonu v Ohiu," řekl Trump před novináři v Morristownu ve státě New Jersey. "Bylo to hrozné, ale mohlo to být ještě mnohem horší," dodal po boku své manželky Melanie a znovu pochválil rychlou reakci policie v obou případech.

Trump mimo jiné prohlásil, že problém se střelci mají USA "dlouhá léta". Na otázku novinářů, jak plánuje tento problém řešit, uvedl, že jednou z příčin je, že tito střelci jsou "opravdu velmi, velmi vážně duševně nemocní".

Prezident zároveň pochválil svou vládu za práci, kterou odvedla. "Udělali jsme mnohem více práce než většina předchozích vlád, neříkám, že velmi mnoho, ale udělali jsme opravdu dost," citoval Trumpa server televize ABC News. "Ale snad jsme měli udělat ještě víc," dodal.

Server ABC News napsal, že Trump strávil víkend ve svém soukromém klubu v Bedminsteru ve státě New Jersey a ke střelbě v El Pasu a v Daytonu se vyjádřil několikrát na twitteru.

Témata: střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) Patrick Crusius (střelec z El Pasa)