STŘELBA V HYPERMARKETU Walmart: Už 19 mrtvých v El Pasu! + VIDEO

Střelba v hypermarketu v El Pasu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. srpna 2019 21:06 | Aktualizováno: 4. srpna 2019 0:56

Střelba v nákupním středisku v americkém městě El Paso si vyžádala minimálně 19 mrtvých a desítky zraněných. Policie už zadržela tři podezřelé.

Pachatel zahájil střelbu zatím z neznámých důvodů v prodejně Walmart poblíž obchodního domu Cielo Vista. Policie pronikla do prodejny, kde nalezla desítky mrtvých a zraněných. Podle webu CNBC.com zemřelo minimálně 19 idí a 40 osob bylo zraněno. Policie zadržela tři podezřelé, střelec byl ale údajně jen jeden.

"Bilance není konečná, ale obětí je pravděpodobně mezi 15 a 20," řekl televizi CBS generální prokurátor státu Texas Ken Paxton. Místní televizní kanál KTSM9 s odvoláním na policejní zdroj hovoří o 18 mrtvých a "mnoha zraněných". Tiskové agentury doposud psaly pouze o dvou desítkách zraněných a jednom mrtvém.

Místo útoku, tedy okolí obchodního domu Walmart a sousedního nákupního střediska Cielo Vista, bylo uzavřeno. Dorazili tam také agenti FBI i hraniční policie. Policejní mluvčí Gomez na tiskové konferenci prohlásil, že většina obětí zřejmě přišla o život ve Walmartu.

BREAKING: Police are advising everyone avoid the Cielo Vista area as an active shooter alert is in effect near the Cielo Vista Mall area #ElPaso #ElPasoShooting pic.twitter.com/cNpa5Z90Rd

— Jorge Salgado (@SalgadoPhoto_) 3. srpna 2019

V době střelby v sobotu dopoledne místního času bylo ve zmíněném obchodním domě 1000 až 3000 nakupujících a asi 100 prodavačů. Mnozí zákazníci prý přišli nakoupit potřeby před začátkem školního roku.

Útočník byl podle mluvčího policie Gomeze s největší pravděpodobností jen jeden a policisté ho zadrželi bez jediného výstřelu. Identifikován byl jako Patrick Crusius.

Ke střelbě v El Pasu se na twitteru vyjádřil i prezident Donald Trump. "Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s Vámi všemi," napsal na twitteru.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že šílení střelci nejsou v USA neobvyklým jevem. Naposledy minulou neděli devatenáctiletý muž zastřelil tři lidi na gastronomickém festivalu v kalifornském městě Gilroy, poté spáchal sebevraždu.

Asi sedmisettisícové město El Paso leží na hranicích s Mexikem, na druhé straně hranice je více než milionové město Ciudad Juárez.

Témata: USA Střelba v USA střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019)